Sursa imagine: imagine simbol

O mini-fabrică din Domulgeni produce mezeluri după o reţetă lăsată din strămoşi

Afacere de familie cu gust de afumături. O mini-fabrică din satul Domulgeni, raionul Floreşti, produce gustul autentic. Cârnaţi tradiţionali, costiţe şi piept de porc afumat sunt doar câteva dintre produse care sunt fabricate după reţeta lăsată din strămoşi, relatează Mesager.Pe masa de sărbătoarea a unui moldovean nu lipsesc niciodată cârnaţii tradiţionali, costiţele afumate sau mezelurile. Iar ce e făcut de casă nu se poate compara cu produsele din comerţ. De aici a venit şi ideea lui Iurie Lavraniuc din satul Domulgeni, raionul Floreşti, să facă un produs pe placul amatorilor de carne.

„Din tradiţia satului au rămas toate acestea, de la bătrâni şi din 2009 am deschis firma. Toată marfa e făcută natural, cu stejar prelucrată. A rămas din moşi strămoşi. În sat la noi lumea vinde şi în Odesa şi la Chişinău”, povesteşte antreprenorul Iurie Lavraniuc.

Până a fi bune de consumat, toate ingredientele trebuie să parcurgă câteva etape de prelucrare.

„Aici amestecăm tocătura. Jumate de oră, depinde de tehnologia salamului. Aici e camera de afumare a cărnii. 5 - 6 ore la fum. Temperatura o verificăm cu termometru la 70 de grade. În interior e 100 de grade unde anume se prepară carnea. Aici se pun cârligele şi se fierbe în aburi, undeva 20 de minute, apoi carnea este înmuiată”, prezintă procesul de producere Iurie Lavraniuc.

Bărbatul spune că pentru a obţine un gust irezistibil, afumăturile sunt preparate pe lemne de stejar, după o reţetă moştenită din strămoşi, care, potrivit antreprenorului, rămâne a fi cea mai buna.

„Anume stejarul, deoarece mirosul lui e fix ca butoiul şi îi dă un miros. Am încercat şi cu pomi fructiferi dar nu e ceea ce trebuie. Face carnea amăruie, o iuţeşte. Stejarul e cel mai bun lemn”, afirmă antreprenorul.

Iurie Lavraniuc mai spune că în perioada pandemiei a fost nevoit să stopeze producţia de mezeluri pentru 6 luni. În ultima perioadă însă, numărul cumpărătorilor a început să crească iar producţia a revenit la volumul iniţial.

Autor: trm.md
11.04.2021 Istorii din MD
3303
0

Comentarii 1

  • Lilia:

    Mda productia lor e buna, pacat ca amagesc clientii la bani mereu, deja de trei ori am patit asa, bine ca eu calculez pe loc dar ei cred ca oamenii daca sunt in treacat nu se vor intoarce 100km pentru a le cere socoteala... urat...

    11.04.2021 12:09