
Sute de pelicani s-au stabilit pe suprafaţa lacului Congaz
Au venit într-un număr mare şi creează o privelişte minunată pe lacurile din sudul ţării. Vorbim de sutele de pelicani, care pot fi văzuţi zilnic pe lacul satului Congaz. Frumuseţea acestor păsări atrage privirile curioşilor care şi-au făcut un obicei din a le fotografia şi filma pentru postări pe reţelele de socializare, relatează Mesager.
În căutarea hranei, pelicanii zboară sute de kilometri şi ajung în fiecare an şi pe lacurile din sudul Moldovei, cum este cel din Congaz. Păsările sunt de regulă foarte prudente şi nu se lasă prea uşor filmate de aproape.
„De obicei, pelicanii ajung în luna mai, dar depinde de condiţiile meteorologice şi temperatura apei. Oaspeţii noştrii sunt veniţi din Bulgaria şi Cipru. Acum o săptămână erau peste o mie de păsări”, a menţionat Fiodor Leicu, arendaş lacul Congaz.
„Aceştia au poposit mai întâi pe lacul din Taraclia, după care s-au cuibărit pe dig şi au decis să zboare spre bazinul acvatic din Comrat. În fiecare sezon putem să-i admirăm, o familie s-a ascuns în spatele stufului şi nu o putem vedea acum”, a spus Iurie Zlaton, arendaş.
„Se hrănesc mai mult noaptea. Nu-i putem vedea, doar îi auzim. Ca să nu ne fure tot peştele îi speriem cu lanternele”, afirmă Ilia Varban, paznic lacul Congaz.
Localnicii spun că nici într-un an pelicanii nu au fost atât de mulţi ca acum.
„Ne-am obişnuit deja cu ei şi putem să ne apropiem şi la 50 de metri. Acum sunt într-un număr impunător”;
„Păsările vin acolo unde găsesc mai multă mâncare”, spun oamenii.
În ţara noastră poate fi văzut pelicanul roz şi cel creţ, care sunt incluşi în Cartea Roşie a Republicii Moldova, iar vânarea lor se pedepseşte penal.
-
Video Line
-
Vorbesc româneşte, sunt român
03.05.2014 -
Inaugurarea patinoarului de la Bălți
31.01.2014 -
Filarmonica de Stat Iași cântă la Bălți
18.01.2014
-
-
-
Viorel Furdui: „Repartizarea banilor pe criterii politice descalifică factorii decizionali și discreditează și mai mult principalele instituții ale statului”
14.01.2021 -
Autoritățile administrației publice locale din România și Republica Moldova își consolidează relațiile!
14.01.2021 -
REFORMA APL: DACĂ CREDIBILITATE NU E, NICI REFORMĂ NU E!
14.01.2021 -
Programul Drumuri Bune – între realizări și carențe!
14.01.2021 -
Membrii Consiliului Regional pentru Dezvoltare Centru participă la un atelier de discuții cu scopul consolidării capacităților și îmbunătățirea funcționării acestuia
13.01.2021
-
Comentarii 0