Sursa imagine: albasat.md

„Suntem în criză demografică”: numărul copiilor născuți anul trecut este cu 7,9% mai mic

Anul trecut, s-au născut 32 de mii copii, cu 2,7 mii mai puțini ca în 2018 sau în scădere cu 7,9%, arată datele Biroului Național de Statistică. Rata natalităţii a scăzut, ajungând în anul 2019 la 12 născuţi-vii la o mie de locuitori, faţă de 12,9 născuţi-vii la o mie de locuitori în anul 2018. Mai mult de jumătate din numărul copiilor născuţi au fost băieţi (16,4 mii băieți și 15,6 mii fete), raportul de masculinitate fiind de 105 băieţi la 100 fete. Vârsta medie a mamei la prima naștere în 2019 a fost de 25,2 ani, în ușoară creștere față de 2018.

Rata de fertilitate în 2019 a înregistrat aceleași valori ca în anii precedenți – în medie 1,8 nașteri per femeie. Deși, rata totală de fertilitate în Republica Moldova este relativ înaltă, totuși nu atinge nivelul de înlocuire a generațiilor, care este de 2,1 copii născuți-vii de o femeie în perioada sa de vârstă reproductivă.

Solicitat de IPN, demograful Valeriu Sainsus a menționat că natalitatea este într-o descreștere drastică. Cifra de 32 de mii de născuți este sub rata de reproducere. „Generațiile care intră în circuitul demografic sunt cu mult mai puține decât cele care pleacă din circuitul demografic. Procesul se numește criză demografică. Pe lângă faptul că populația nu se reproduce, avem și o depopulare drastică corelată cu natalitatea”, a adăugat demograful.

Valeriu Sainsus spune că au mai intervenit factori precum migrația excesivă. În ultimul timp asistăm la o reducere drastică a natalității și ca rezultat al emigrației populației potențial reproductive. Mai sunt și alte cauze, precum sterilitatea, care la începutul anului1990 se manifesta în special la femei, acum asistăm la o creștere a sterilității în rândurile bărbaților, notează demograful. Un factor indirect sunt și căsătoriile târzii, probabilitatea apariției copiilor în respectivele căsătorii este foarte mică.

„De fapt, populația nu se reproduce, în contextul în care la reproducere participă două persoane, dar în familie avem un singur copil. Familiile cu un singur copil constituie mai mult de 50%. Asta înseamnă că în 25 de ani numărul populației s-ar putea reduce de două ori și mai mult”, a notat Valeriu Sainsus.

Autor: albasat.md
04.07.2020 Actual
584
0

Comentarii 1

  • misa:

    In asa Porcarie dodoneasca, cu sute de Clanuri Mafiotice, sustinute de Porcaria Mafiota sosialista, populatia degradeaza, dimpotriva infloreste coruptia, banditizmul, multi pun capat zilelor din cauza Porcului dodon si sutele de mii de Purcei ca chicu !

    04.07.2020 13:13