Sursa imagine: imagine simbol

Europarlamentar: Republica Moldova va primi fonduri europene pentru redresarea crizei economice

Republica Moldova urmează să beneficieze de sprijin din partea Uniunii Europene pentru redresarea crizei economice provocate de pandemia de COVID-19. Anunțul a fost făcut de europarlamentarul Siegfried Mureșan, care a mai precizat că, începând cu anul viitor, UE ar putea aloca mai mulți bani pentru Republica Moldova. 

„Comisia Europeană a propus săptămâna trecută un pachet de redresare economică de 750 de miliarde de euro, în special pentru statele Uniunii Europene, dar vă spun că o parte din acești bani vor veni și pentru vecinătatea estică a Uniunii Europene. Încă nu avem suma exactă, suma totală, dar vor veni începând cu 1 ianuarie 2021 fonduri europene pentru redresarea economică ca urmare a crizei COVID și în Republica Moldova”, a declara europarlamentarul în cadrul unei emisiuni de la TVR Moldova.

Siegfried Mureșan a mai precizat că în toamna acestui an Uniunea Europeană urmează să aprobe bugetul pentru următorii șapte ani, iar scopul său este ca Republica Moldova să primească mai mulți bani.

„Obiectivul meu este ca în următorii șapte ani să alocăm Republicii Moldova o sumă și mai mare, și mai consistentă decât aceste 750 de milioane de euro. Banii vor veni începând cu 1 ianuarie 2021 și vor ajuta oamenii, vor ține economia Republicii Moldova în picioare și vor ajuta în redresarea post COVID”, a adăugat europarlamentarul.

În altă ordine de idei, Siegfried Mureșan a remarcat că există șanse minime ca Guvernul de la Chișinău să reușească să voteze condiționalitățile impuse de UE, pentru ca a primi cea de-a doua și a treia tranșă din ajutorul macrofinanciar în valoare de 100 de milioane de euro.

„Nu cred că actualul Guvern va reuși să obțină cea de a treia tranșă, poate vor reuși să o obțină pe cea de a doua. Cred că actualul Guvern, din cauza întârzierilor privind măsurile de reformă, nu va reuși să obțină cea de a treia tranșă. Cu privire la cea de a doua tranșă, răspunsul sincer este „nu știu”, poate vor reuși să o obțină, poate o vor pierde”, a adăugat sursa.

Totodată, Siegfried Mureşan a comentat și declarațiile la adresa sa făcute de Ion Chicu, premierul de la Chișinău.

„Postarea premierului nu m-a afectat în niciun fel personal, m-a întristat modul în care a vorbit despre România, fiindcă ştiu că în ultimii ani mereu România a ajutat Republica Moldova, cetăţenii Republicii Moldova şi vom continua să facem acest lucru. M-a întristat postarea sa făcută tocmai în această perioadă când pe ambele maluri ale Prutului ne luptăm cu COVID-19, iar Guvernul de la Bucureşti a spus că o parte dintre echipamentele ce am reuşit să le achiziţionăm pentru România trebuie să meargă la românii de peste Prut şi a venit un convoi întreg de echipamente şi cu personal. M-a întristat că a vorbit urât despre România care este ţara tuturor românilor, care este ţara al cărui paşaport îl are şi Ion Chicu”, a spus europarlamentarul.

Siegfried Mureşan a afirmat că România este mai mult decât un stat vecin pentru Republica Moldova, anume din acest considerent acele declaraţii au stârnit dezamăgirea multora în raport cu premierul de la Chișinău, iar MAE al României a spus exact ce Bucureştiul a simţit.

Autor: infoprut.ro
04.06.2020 Actual
462
0

Comentarii 0