Sursa imagine: ipn.md

Guvernul a stabilit când bugetarii vor recupera zilele libere din perioada stării de urgență

Bugetarii vor recupera zilele declarate libere în perioada stării de urgență, din cauza pericolului răspândirii coronavirusului, mergând la muncă în 12 sâmbete pe parcursul următoarelor șase luni, dar și prin extinderea programului de lucru în zilele din timpul săptămânii. Un proiect de hotărâre în acest sens a fost aprobat de Guvern, transmite IPN.

Potrivit ministrei sănătății, muncii și protecției sociale, Viorica Dumbrăveanu, salariații urmează să recupereze 22 de zile: 21 de zile cu regim de muncă de 8 ore și o zi de muncă cu regim de șapte ore.

12 zile vor fi recuperate prin activitatea în zilele de sâmbătă, iar orele de lucru echivalente a 10 zile libere vor fi recuperate din 1 iulie, prin majorarea a timpului zilnic de lucru cu o oră și reducerea pauzei cu 30 de minute.

Bugetarii vor lucra în zilele de sâmbătă din data de: 13 și 27 iunie, 4 și 18 iulie,1 și 15 august, 5 și 19 septembrie, 3,17 și 31 octombrie și 14 noiembrie.

Evidența zilelor recuperate se va face de angajator pentru fiecare salariat, inclusiv pentru cei care în perioada imediat următoare vor avea raporturile de serviciu suspendate, până la recuperarea deplină a zilelor libere.

Recuperarea zilelor și orelor libere nu este valabilă pentru salariații care au activat în baza dispozițiilor Comisiei pentru Situații Excepționale, precum salariații instituțiilor medico-sanitare, serviciilor de salvare, urgență, asistență socială, apărării naționale, ordinii publice și securității naționale. De asemenea, nu vor recupera nici salariații care nu se aflau în raporturi de muncă, cei care aveau suspendate contractele individuale de muncă, cei care s-au aflat în concediu medical, concediu paternal, concediu de odihnă anual, concediu neplătit și cei care au activat la decizia angajatorului la distanță sau cu prezența în oficiu.

Autor: ipn.md
04.06.2020 Actual
498
0

Comentarii 0