Sursa imagine: Profimedia Images

ONU: Pandemia nu e cec în alb pentru încălcarea drepturilor

Pandemia de COVID-19 nu trebuie să fie un „cec în alb” pentru încălcarea drepturilor omului, în condiţiile în care în unele ţări această criză este deja folosită pentru a justifica schimbări represive, a avertizat joi Înaltul comisar al ONU pentru drepturile omului, Michelle Bachelet, care a criticat „puterile nelimitate” adoptate de unele state, informează Agerpres.

„Pot fi necesare măsuri de urgenţă pentru a răspunde acestei urgenţe de sănătate publică. Dar o situaţie de urgenţă nu este un cec în alb pentru a ignora obligaţiile în materie de drepturile omului”, a subliniat Bachelet în cadrul primei reuniuni virtuale a Consiliului drepturilor omului de la Geneva.
 
„Măsurile de urgenţă trebuie să fie necesare şi proporţionate”, a insistat ea, declarându-se "profund preocupată de adoptarea în unele ţări de puteri de urgenţă nelimitate”.
 
„În unele cazuri, epidemia este folosită pentru a justifica schimbări represive ale legislaţiei obişnuite, care vor rămâne în vigoare multă vreme după încheierea urgenţei”, a atenţionat comisarul ONU, fără a da nume.
 
Bachelet şi-a exprimat de asemenea preocuparea faţă de măsurile adoptate în unele cazuri pentru a limita libertatea media şi libertatea de exprimare, avertizând că „pretinsa luptă împotriva dezinformării” riscă să fie folosită pentru a reduce la tăcere criticile.
 
„În anumite ţări, am văzut deja raportate cazuri de jurnalişti sancţionaţi pentru că nu aveau măşti, profesionişti din sănătate pedepsiţi pentru că au spus că nu au mijloace de protecţie şi oameni obişnuiţi arestaţi pentru că au publicat mesaje despre pandemie pe reţelele sociale”, a denunţat Michelle Bachelet, amintind că „critica nu este o crimă”.
Autor: Agerpres
Sursa: digi24.ro
10.04.2020 Actual
638
0

Comentarii 0