Sursa imagine: ziuaconstanta.ro

Cifrele indică la o foarte probabilă reconfigurare a peisajului politic din Republica Moldova

Se simte o oboseală în spiritul oamenilor, în calitatea lor de alegători.

Oboseală jocurile neclare ale factorilor politici și efectelor sub așteptări.

Cifrele rezultate ale sondajelor îmi permit să cred că, după aceste locale, vor urma niște schimbări importante în peisajul politic de vârf.

Când mă refer la vârf am în vedere partidele parlamentare, pe cele care pot ajunge în parlament, și pe cele care azi sunt în parlament dar pot să nu ajungă în viitorul parlament.

Și aici în focus intră domnul Năstase și partidul său PPDA.

Andrei Năstase cu 4.8% de respondenți, ce cred că el e omul care le poate îmbunătăți viața, pierde în fața lui Renato Usatîi (5.1%), și a lui Pavel Filip (5.4%), și chiar îi pierde lui Ilan Șor (5.3%).

Renato Usatîi este o figură politică mai curând ciudată decât obișnuită pentru peisajul politic moldovenesc. A fost primar care în virtutea situației nu prea a reușit nimic și in genere a renunțat la funcția de primar.

Dar cu toate astea generează mai multă încredere decât un vicepremier în funcție, care mai e și președinte de partid.

Altă situație, și mai curioasă, e când mai mulți oameni au așteptări bune și încredere într-un om acuzat de delapidarea băncilor de cca un miliard de dolari, decât într-un ministru de interne cu calitatea de vicepremier.

Probabil că dl Năstase ar trebuie să își revadă comportamentul public, dar poate chiar și eficiența managerială, pentru că așteptările publice de la un ministru de interne sunt mari.

Într-o țară ca Moldova ministrul de interne este o figură puternică, iar cu calitatea de vicepremier și cu fracțiune în parlament ministrul de interne e practic la un nivel cu premierul.

Alte cifre care confirmă apropiata reconfigurare a peisajului politic local sunt cele care reflectă intențiile de vor pe partide.

Și aici PPDA a dlui Năstase cu 4.6% din intenții de vot se înregistrează practic în lista partidelor extra-parlamentare.

PPDA pierde în fața Partidului Nostru (5.7%), PDM (7.5%) și chiar a Partidului Șor (5.9%).

Ținând cont de faptul că președintele PPDA este și un factor executiv important dar partidul pierde încrederea, probabil dl Năstase ar putea lua in calcul renunțarea la calitatea de președinte de partid. Pentru a oferi șansa unui președinte nou săsalveze formațiunea și să o păstreze în lista celor parlamentare.
 

Autor: Ian Lisnevschi
16.10.2019 Actual
1651
0

Comentarii 0