Sursa imagine: clickpentrufemei.ro

Nu poţi să dormi din cauza căldurii? Iată câteva soluţii eficiente!

Aproximativ 20% din populaţia globului suferă de tulburări ale somnului pe timp de vară. Cu toate că aerul condiţionat ne ajută să facem faţă mai uşor temperaturilor ridicate de afară, dar şi din casă, în timp afectează sănătatea. De aceea, îţi venim în ajutor cu câteva soluţii pentru un somn odihnitor.

Când căldura ne împiedică să dormim,prima reacţie pe care mulţi dintre noi o au este pornirea aerului condiţionat. Însă de multe consumul de curent ne face să ne răzgândim şi să oprim până la urmă aparatul.

Este oare posibil să dormim vara fără aer condiţionat? Potrivit tradiţiei,da. În Egiptul antic oamenii stropeau lenjeria de pat pentru a dormi mai bine şi a combate valul de căldură. Există însă şi câteva trucuri mai moderne. Cearceafurile din bumbac se pot pune într-o pungă de plastic şi lăsate câteva minute la frigider sau în congelator. Nu se vor menţine reci toată noaptea,dar ne vor ajuta să adormim. Ori se poate umple termoforul (recipient plat din cauciuc care iarna se umple cu apă caldă) cu apă rece pentru a răci de data aceasta patul.

Ventilatorul se poate plasa în dreptul geamului pentru a nu lăsa aerul cald să intre în cameră. Sau în dreptul paletelor se plasează un bol cu gheaţă sau cu apă foarte rece pentru ca jetul de aer să fie mai proaspăt. Un cearceaf umed plasat în faţa geamului ar putea fi de asemenea de ajutor.

Importantă este şi pijamaua,care trebuie să fie cât mai lejeră. Persoanele care preferă să doarmă dezbrăcate o pot face. Potrivit unui studiu realizat în Marea Britanie,57% dintre persoanele care dorm goale sunt mai fericite în relaţiile de cuplu.

Se pot aplica comprese cu apă nu foarte rece în zonele mai sensibile precum gâtul,coatele,călcâiele sau în spatele genunchilor. Când este cald cel mai bine este dormi singur în pat. Dacă se doarme alături de cineva căldura corporală creşte,iar lenjeria de pat devine insuportabilă.

Un duş cu apă călduţă înainte de culcare va reduce temperatura corporală. Sunt mulţi cei care susţin că un duş cu apă rece produce o senzaţie rapidă de bine. Este însă vorba de o senzaţie de moment,având în vedere că organismul consumă energie,iar în final vom simţi mai rău căldura din cameră. Picioarele trebuie să fie menţinute reci,deoarece căldura corporală creşte dacă extrimităţile sunt calde. Trebuie bine spălate înainte de culcare şi ţinute descoperite în timpul somnului.

O cină uşoară,cu salată,este de asemenea de ajutor. Trebuie evitate cu orice preţ mesele copioase înainte de culcare,care obligă corpul să producă un surplus de căldură pentru a putea fi digerate. O mâncare de legume,un iaurt sau o salată sunt perfecte pentru serile de vară. Şi mai ales,aminteşte OMS,beţi multă apă. Corpul are nevoie de apă pentru a evacua căldura.

Stingeţi complet luminile şi aparatele electrocasnice. Nu trebuie lăsate în stand by:consumă curent şi emană căldură. Înlocuiţi becurile incandescente cu cele fluorescente compacte:produc aceeaşi lumină dar folosesc a cincea parte din energie şi emană mai puţină căldură.

Autor: clickpentrufemei.ro
25.06.2019 Caleidoscop
1586
0

Comentarii 0