Sursa imagine: gov.md

Vladimir Filat - viitorul președinte al Republicii Federative Moldova

Ieri pe stadionul Șerif din Tiraspol nu s-a jucat fotbal. Chiar și în lipsa balonului rotund, premierul Vladimir Filat, a găsit de cuviință să se întâlnească cu liderul de la Tiraspol, Igor Smirnov. Ultimul, mai maleabil ca alte dăți, a oferit un prânz și i-a arătat șefului guvernului moldovean, vulturul de Bender. Semn că zborurile federale ale celor doi, vor fi înalte.

Ce l-a îndemnat pe Vladimir Filat să ofere un suport mediatic major unui candidat care este băgat în colț de înalți reprezentanți ai diplomației ruse? Un interes european de factură moldo-germană, despre care diplomația română doar intuiește? O rocadă făcută pe tabla de șah a relațiilor moldo-ruse făcută înaintea sosirii la Chișinău a ministrului de externe rus, Serghei Lavrov? O afacere comună între cei doi?

La Bender, Filat și Smirnov au vorbit despre apropiata rundă de negocieri oficiale în format 5+2, care va avea loc la Vilnius, în perioada 30 noiembrie -1 decembrie. Desigur au vorbit și despre consolidarea încrederii între cele două maluri ale Nistrului. Și au semnat o declarație. Despre încredere, cei doi au mai vorbit. În luna septembrie, când în ciuda tuturor interdicțiilor impuse de Uniunea Europeană, șeful regimului separatist de la Tiraspol, a fost în oraşul german Bad Reichenal.

La parlamentul României, într-o dezbatere publică axată pe rezolvarea conflictului transnistrean s-a vorbit tot despre încredere. Încrederea dintre partenerii din Uniunea Europeană și NATO. Președintele Fundației Naționale pentru Românii de Pretutindeni, Eugen Popescu, afirma că “negocierile care sunt pentru rezolvarea conflictului transnistrean negocieri la care statul român este parte prin Uniunea Europeană sunt extrem de laborioase și se poartă în special între Germania și Federația Rusă. Nu cred că cele două mari puteri țin cont, într-un fel sau altul, în ceea ce negociază, de interesele românești. Dacă pentru Federația Rusă este o chestiune normală, pentru aliatul României din Uniunea Europeană și din NATO, care este Germania, aceste discuții purtate de către reprezentanții Ministerului de Externe german undeva în spatele ușilor închise și în spatele diplomației române, nu fac bine relației bilaterale româno – germane și încrederii pe care partenerii ar trebui să o aibă unii în alții.”

Încrederea în federalizarea Republicii Moldova, căci despre aceasta este vorba în negocierile ruso-germane, este însă confirmată subtil de către ministrul de externe al Republicii Moldova, Iurie Leancă, care, în mod delicat dă de înțeles că este la curent cu negocierile care au loc între oficialii ruși și germani. Într-un interviu acordat postului de radio Europa Liberă, ministrul moldovean de externe, afirmă că nu trebuie de inventat o nouă bicicletă și că trebuie de acordat regiunii transnistrene o descentralizare profundă. “Cel mai important este faptul că după o perioadă îndelungată am reluat aceste negocieri. Mai departe urmează să stabilim şi să identificăm un statut, nu trebuie neapărat să inventăm o nouă bicicletă, ne uităm la modele care funcţionează deja în alte state europene, unde sunt descentralizări profunde care marchează aceste țări.” spunea Leancă pentru jurnalista Valentina Ursu. Descentralizarea care marchează profund unele state europene, despre care vorbește dl.Leancă poartă un nume – federalizare. Iar primul pas spre această metodă de rezolvare a conflictului transnistrean ține recunoașterea regiunii secesioniste. Acest lucru a fost făcut ieri de către primul ministru Vladimir Filat care și-a depus semnătura alături de Smirnov. La Bender cei doi iubitori de fotbal au semnat o declaraţie comună în care este stipulat caracterul permanent al negocierilor în formatul 5+2. Smirnov nu a ezitat ca din start să puncteze faptul că discuțiile s-au purtat de pe picior de egalitate.”Am semnat acest document prin care am marcat aspectele ulterioarei activităţi în vederea soluţionării mai multor probleme, atât pentru Republica Moldova, cât şi pentru Transnistria. Dacă vrei cu adevărat să soluţionezi o problemă, este nevoie de comunicare pe picior de egalitate, lucru specificat în primul punct al declaraţiei”, a declarat liderul de la Tiraspol, Igor Smirnov.

Întâlnirea de dintre Vladimir Filat și liderul de la Tiraspol are loc cu doar 20 de zile înainte ca în regiunea de est a Moldovei să aibă loc așa zisele alegeri prezidențiale. Potrivit unor sondaje de opinie, actualul lider de la Tiraspol, Igor Smirnov, va pierde alegerile din decembrie. Agenția „Vâmpel” notează că numai 19 la sută din respondenți sunt gata să-l realeagă pe Igor Smirnov. Pe de altă parte, liderul partidului „Obnovlenie”, Anatoli Kaminski, care este și favoritul Kremlinului, ar acumula aproape 37 la sută din voturi.

De fapt între Filat și Smirnov există o mai mare încredere decât există în Alianța pentru Integrare Europeană. Un reprezentat al OSCE, ieri, a informat jurnaliștii prezenți la întâlnirea de la Bender, că mai bine de 20 de minute Vlad Filat și Igor Smirnov au rămas singuri și au continuat discuțiile tete-a-tete. Ceilalți membri ai celor două delegații au stat într-o încăpere alăturată. Apoi cei doi au ieșit de la întrevedere, s-au urcat în mașinile lor și au plecat. Potrivit reprezentanților OSCE, Smirnov și Filat au ieșit în oraș pentru a lua masa, iar peste o oră vor reveni la sediul misiunii. Era o abatere de la strictul program alcătuit de către oficialii OSCE, program care din motive de neîncredere și securitate, nu se încalcă prea ușor. Programul nu a prevăzut un prânz, doar discuții. O abatere în care s-a putut discuta pe îndelete, feriți de ochii și urechile curioșilor. Și pentru ca alături de pâine, să fie și spectacol, cei doi au făcut un popas la intrarea în oraș. Ei au coborât din mașini și au admirat împreună un monument – vulturul, emblema orașului Bender. Dacă nu exista încredere, oare mai admirau cei doi vulturul împreună? Dacă nu exista încredere, oare mai avea loc această operațiunea de susținere reciprocă a celor doi?

Mai puțină încredere există între ministrul de externe al Rusiei, Serghei Lavrov, care vine la Chișinău, într-o vizită de lucru și șeful guvernului de la Chișinău. Iar asta se vede cu ochiul liber după ce partea moldavă și-a exprimat dezacordul referitor la deschiderea unor secții de votare în stânga Nistrului. La 4 decembrie, Federaţia Rusă ar fi vrut să deschidă în stânga Nistrului 23 de secţii de votare.

Greu de spus ce va spune șeful diplomației ruse referitor la încrederea pe care o au unul într-altul Filat și Smirnov. Șeful oficiului ITAR-TASS în Moldova, Valeriu Demideţchi, crede că
în urma acestei vizite dialogul moldo-rus va cunoaşte negreşit o dezvoltare simţitoare. Dimidețchi afirma pentru postul de radio Europa Liberă că “în timpul apropiat pe problematica transnistreană ne aşteaptă evoluţii interesante.” Ceea ce înseamnă că la Chișinău, Lavrov îl va lăuda pe primul ministru moldovean?

Anneli Ute Gabanyi cercetătoare la Institutul german pentru studii de securitate pune cîteva săptămâni în urmă, punctul pe i. Ea considera că întâlnirea dintre Filat și Smirnov, din Germania, a contribuit atât la întărirea încrederii dintre cele două maluri cât și la întărirea imaginii publice a celor doi.„Este absolut sigur că Smirnov are mare nevoie pentru a-şi clădi o imagine cât mai bună înaintea alegerilor care îi stau în faţă. Cred că şi primul ministru al Moldovei desigur că nu ar refuza ca să iasă din această convorbire cu o imagine îmbunătăţită. Este important pentru Guvernul Republicii Moldova să pară deschis unor negocieri, să pară deschis unor măsuri, care îmbunătăţesc climatul între Moldova şi Transnistria. Imaginea pe care o va primi domnul prim-ministru Filat va fi aceea a unui om, care este interesat şi de îmbunătăţirea sorții oamenilor din Transnistria.”

Întâlnirea lui Filat cu Smirnov, cât și vizita lui Lavrov la Chișinău, evenimente care au loc cu două săptămâni înainte de alegerile din regiunea transnistreană pare a face parte din procesul ruso-german de reglementare a conflictului prin federalizarea Republicii Moldova. Un proces periculos care se desfășoară departe de ochii opiniei publice. Susținerea necondiționată pe care o oferă premierul moldovean lui Igor Smirnov ne face să credem că Vladimir Filat, încearcă să joace cartea rusească.

Autor: Victor Nichituș
Sursa: victornichitus.blogspot.com
22.11.2011 Opinii
6587
0

Comentarii 10

 • crazy:

  s-ar putea sa aiba dreptate nichitus. prea demonstrativ a facut filat aceasta intilnire.

  22.11.2011 12:16
 • Sorin Oprescu:

  Asta urmaresc Filat si Smirnov, nu in zadar acuma Filat il sustine pe Smirnov la asa zisele alegeri prezidentiale, se pare ca vrea sa faca cu Smirnov un proiect politic de lunga durata... federalizarea Moldovei ar dorio multi "prieteni" iar Filat ar putea folosi acest lucru, pentru a da impresia ca este sustinut de peste hotare.
  Filat e un MAFIOT ca si Smirnov, asta ne este clar

  22.11.2011 16:09
 • Victor Nichitus:

  http://www.publika.md/moldova-si-rusia-intr-un-glas--transnistria-are-nevoie-de-un-statut-special_581141.html

  22.11.2011 17:17
 • kritikaka:

  bre nikitușule, parca toto stiu kum cinti osanale komuiștilor maldavani, de une le-ai mai luat si pe asteia?

  22.11.2011 20:58
 • Jazlynn:

  I thought finding this would be so arduous but it's a bereze!

  02.12.2011 15:49
 • fdtittmn:

  KQFhkx <a href="http://ndysinrugqnk.com/">ndysinrugqnk</a>

  03.12.2011 12:02
 • qzjludn:

  JF6OnZ , [url=http://xnnechvcuxzf.com/]xnnechvcuxzf[/url], [link=http://lnesbxletyoi.com/]lnesbxletyoi[/link], http://tbojkitziwor.com/

  03.12.2011 18:12
 • apjyiib:

  YWRkr4 <a href="http://epbvikttlkzk.com/">epbvikttlkzk</a>

  05.12.2011 13:57
 • usyvldzg:

  4H3uzI , [url=http://gcnzmxnrizuq.com/]gcnzmxnrizuq[/url], [link=http://egzjtwwhqfrj.com/]egzjtwwhqfrj[/link], http://cvtwdxcledom.com/

  08.12.2011 20:27
 • clbkhgjkvpm:

  PTQqIR <a href="http://vmuwfrfnidwk.com/">vmuwfrfnidwk</a>, [url=http://qcofdnzohtam.com/]qcofdnzohtam[/url], [link=http://fkkhsqcpnrma.com/]fkkhsqcpnrma[/link], http://uvqklrjocnnx.com/

  16.04.2012 13:05