Sursa imagine: trm.md

Expert economic: Numărul persoanelor care se împrumută de la bănci, în scădere

Numărul persoanelor care se împrumută de la bănci a scăzut în acest an, comparativ cu anul trecut, cu 5%, dar a crescut numărul de persoane care se împrumută de la prieteni şi rude a spus economistul Veaceslav Ioniţă în cadrul unei analize economice, relatează Radio Moldova.

Potrivit expertului, în ultimele luni s-a majorat şi numărul de persoane care au datorii atât de la bănci, cămătari cât şi de la prieteni.

„Avem o reducere a numărului de persoane care se împrumută de la instituţii oficiale şi o creştere a numărului de persoane care se împrumută neoficial, 51 %, oamenii le au din bănci, rude şi prieteni 23%, instituţiile financiare nebancare cu 22%, 4% sunt împrumuturi luate de la cămătari. Cea ce mă îngrijorează şi cred că şi pe autorităţi, sunt oamenii care au datorii, care au împrumuturi pe toate dimensiunile. Dacă anul trecut estimam această cifră la 60 de mii, apoi aproape 56 de mii, în prezent s-a ridicat la 86 de mii”, a declarat Veaceslav Ioniţă.

Economistul Veaceslav Ioniţă a mai precizat că cele mai îndatorate sunt persoanele care au vârstă între 30 şi 40 de ani, cei care doresc să-şi procure o casă, o maşină, iar cel mai puţin se împrumută persoanele care au peste 60 de ani.

Autor: trm.md
12.11.2022 Opinii
3754
0

Comentarii 0