Sursa imagine: gazeta.ru

Un nutriționist a numit produsele care „distrug” creierul uman

Alimentele bogate în carbohidrați rafinați afectează funcția cognitivă la toate mamiferele, inclusiv la oameni. Acest lucru a fost relatat de nutriționistul Mihail Ginzburg. Astfel, specialistul a comentat rezultatele unui studiu pe șoareci, realizat de oamenii de știință de la Universitatea Ohio (SUA).

Într-o lucrare științifică publicată în revista Brain Behavior and Immunity, autorii acesteia au concluzionat că alimentele bogate în carbohidrați rafinați (deserturi din făină, bomboane, băuturi carbogazoase și sosuri) au cauzat tulburări de memorie la rozătoarele în vîrstă, afectînd capacitatea de învățare. Potrivit experților, carbohidrații rafinați pot provoca în creier inflamații, în urma cărora scade cantitatea de acid docosahexaenoic (DHA), responsabil pentru semnalizarea între neuroni, transmite Noi.md cu referire la tvzvezda.ru.

Ginzburg a subliniat că în natură nu există o asemenea cantitate de zahăr pe care o consumă oamenii moderni. Din acest motiv, corpul uman și alte mamifere nu au dezvoltat din punct de vedere evolutiv căi sigure pentru metabolismul zahărului.

„Și acum, cînd am început să consumăm mult (zahăr. - nota red.) și absorbția lui este foarte rapidă, nivelul de glucoză din sînge crește și el, dar corpul uman nu știe să se protejeze, prin apar tot felul de boli”, a explicat nutriționistul.

El a menționat că consumul excesiv de zahăr accelerează dezvoltarea sindromului metabolic, hipertensiunii, diabetului zaharat, tumorilor și, de asemenea, afectează funcțiile cognitive.

„Oamenii care consumă zahăr în exces au mai multe șanse de a dezvolta boala Alzheimer și chiar încep să-și piardă inteligența mai devreme”, a spus expertul.

Medicul a îndemnat oamenii să consume cu măsură nu numai carbohidrați rafinați, ci și fructe.

Ginzburg a amintit că majoritatea culturilor moderne de fructe au apărut ca rezultat al selecției, care, la rîndul său, a urmat calea creșterii cantității de zahăr din ele.

Autor: noi.md
29.05.2022 Caleidoscop
764
0

Comentarii 0