Sursa imagine: hotnews.md

Politicienii "liberali" trebuie să înţeleagă că AIE şi-a încheiat mandatul

După alegeri, la fel ca şi înainte de acestea, unele compotenente ale fostei coaliţii de guvernare cred în ideea că Alianţa de Integrare Europeană mai există sau mai poate fi reanimată. Este clară atitudinea acestora, deoarece aproape toate formaţiunile au obţinut graţie Alianţei lucruri la care nici nu vizase, poate cu excepţia democraţilor, ale căror obiective au rămas nerealizate.

Nostalgia după Alianţă rezultă din încercarea unor formaţiuni de a-şi păstra confortul şi puterea căpătate după debarcarea comuniştilor. Motivaţia de a păstra vechea construcţie, abandonată  de către AMN-ul neajutorat de electorat, vine în primul rând din partea liberalilor şi a PLDM, care s-au pricopsit cu funcţii de preşedinte de ţară pe perioada interimatului, funcţii numeroase în ministere şi poziţia de prim-ministru. Aici, trebuie să recunoaştem că spre deosebire de liberali, povara guvernării i-a revenit liberal-democraţilor. Oricum, este greu să spunem dacă PLDM ar fi acceptat funcţia de premier fără a primi garanţiile europenilor privitor la o susţinere consistentă şi consecventă pentru depăşirea multiplelor crize.
 
Nemulţumiţi de Alianţa pentru Integrare Europeană pot fi consideraţi democraţii lipsiţi de funcţia mult râvnită de preşedinte al ţării, pe care cu satisfacţie a exercitat-o Mihai Ghimpu. Anume PDM manifestă reticenţă faţă de fosta coaliţie, unde s-a simţit strâmtorat, limitat în manevre şi lipsit de capacitate de acţiune. Cu toate acestea, partea plină a păharului constă în “siguranţa” pe care şi-au asigurat-o democraţii prin intermediul AIE, inclusiv finanţatorilor săi, printre care şi Vlad Plahotniuc.
 
Deşi formatul anterior deranjează pe unii, pentru PL şi PLDM este importantă conservarea titlului purtat de coaliţie, deoarece are în spate o experienţă pozitivă de convieţuire politică, comunicare eficientă cu europenii şi realizări în combaterea comuniştilor. Nici democraţii nu ar renunţa la această variantă, dar pentru ei contează mai mult beneficiile politice obţinute de pe urma distribuţiei puterii, decât relansarea propriu-zisă a Alianţei. Iar implicarea directă în politică a “donatorului financiar” principal al acestui partid, Vlad Plahotniuc, întăreşte şi mai mult această supoziţie.
 
Formatul Alianţei pentru Integrare Europeană nu mai există, odată cu plecarea din politica mare a formaţiunii lui Serafim Urecheanu. Iar relaţiile cu Rusia nu pot fi neglijate pe viitor, cel puţin de către democraţii “înrudiţi” politic cu partidul premierului rus, Vladimir Putin. În practică, prevederile documentului de fondare a Alianţei nu au fost respectate întocmai în privinţa statului rus, lucru inadmisibil actualmente pentru PDM, care va ocupa o poziţie mai dură în această problemă, urmărind consolidarea sa pe eşichierul politic şi lărgirea treptată, îmbrăţişând electoratul comuniştilor.
 
Alianţa pentru Integrare Europeană şi-a încetat existenţa odată cu dizolvarea Parlamentului şi organizarea alegerilor. Noua conjunctură politică ridică semne de întrebare privitor la capacitatea de a re-edita AIE, din moment ce comuniştii nu au fost înfrânţi, iar unul din aliaţi a fost eliminat din circuitul politic.
 
Cu cât mai repede partidele liberale vor înţelege imperativele legate realităţile post-electorale, sfârşitul funcţionării AIE şi reformatarea componenţei parlamentare, cu atât mai degrabă vor fi lansate şi accelerate negocierile de constituire a noii guvernări, din care va trebui să facă parte fie întregul partid al comuniştilor, fie câţiva “fugari” pragmatici şi mai puţin dependenţi de influentul Voronin şi sateliţii lui.
Autor: Denis Cenuşă
Sursa: cenusadi.wordpress.com
01.12.2010 Opinii
4544
0

Comentarii 1

  • ungureanu larisa:

    AIE a fost si a ramas miza acestor alegeri, stimate Denis Cenusa. Nimeni nu a zis ca AIE trebuie sa fie formata dintr-un numar anumit de partide. Dumneata esti importiva liberalilor, a liberalilor democrati, asa trebuie sa intelegem din cele scrise. Deci, consideri ca revenirea la guvernarea comunista alaturi de alte partide (minus liberalii) ar fi cea mai corecta optinue? Chiar ma surprinde o astfel de opinie. Ciudata. Corupta. Nefondata... Probabil, faci parte din formatiunea PPCD sau aspiri spre aceasta formatiune...

    01.12.2010 12:44