Sursa imagine: hotnews.md

Aşteptăm “scuzele” de rigoare de la realizatorii de exit-poll-uri eronate

Sunt mai mult decât sigur că nimeni nu a uitat extazul unora, animat de cele două exit-polluri, unul mai prost şi mai ireal decât celălalt. Toţi au văzut, dar puţini au criticat sau au pus la îndoială calitatea lor. Au fost câteva persoane, prieteni şi colegi, care mi-au explicat “metehnele” exit-pollurilor, eu fiind convins că ceva nu este în regulă din start, deoarece mult prea scăldaţi în soare sunt PLDM şi alte partide.

Puţini formatori de opinie au reacţionat treaz şi rece la aceste date, acceptând să creadă în rezultate neverificate, provocatorii şi eronate, diseminate de cele două posturi TV. Motivaţia susţinătorilor de ieri şi a dezamăgiţilor de astăzi  este simplă – convingerea că cei de la guvernare au pus capăt comuniştilor, iar votul din străinătate va salva situaţia. Ambele teze au fost reale, dar sub nicio forma nu au luat in calcul eşecul referendumului şi urmele adânci lăsate de acesta în conştiinţa electoratului şi în strategiile comuniste pre-electorale şi electorale.

Acum revenim la acei actori care au produs o euforie nejustificată, reanimând speranţa în alegători, astfel, că azi mulţi din ei s-au simţit trădaţi şi perdanţi. Operarea cu informaţii neadevărate supără mai mult decât altceva, chiar şi decât faptul că PCRM împotriva tuturor forţelor naturii au rezistat defensivei liberal-democrate.

Nici gafele lui Voronin, nici constructivismul forţelor pro-europene (aici şi pro-româneşti) nu au ajutat la reducerea la tăcere a comuniştilor.

Pot găsi o serie de cauze şi motive comentate şi decrise deja în articolele şi comentariile anterioare, precum efectul referendumului, agresivitatea extremă a comuniştilor, manipularea pe calea unei mass-medii docile adică “de buzunar” din partea PCRM etc.

Dar din păcate, posibil spre nedumerirea multora, inclusiv a celor care caută sursa puterii comuniştilor, puţin vor atrage atenţia la factorul românesc. Un factor insignifiant din perspectiva voturile de peste hotare, care a însumat peste 60 mii de voturi, din care în jur de 10 mii au adunat voturile din România.

Totuşi, pe plan naţional acest factor a avut un efect mobilizator cu sensuri diferit, inclusiv negativ. Mulţi votanţi au mers la votare pentru a stopa “românizarea” imaginară, folosită de propaganda comunistă. Amploare acestui factor s-a resimţit în conextul apropierii zilei naţionale a României – 1 decembrie, folosită de presa pro-comunistă în scopuri electorale de propagandă.

Menţionarea acestui element nu trebuie calificat nici ca o critică în adresa Bucureştiului sau a PLDM şi PL, care au contactat cu acesta destul de activ, ci în primul rând ca o constatare pentru a înţelege de unde izvorăşte “tăria şi durabilitatea” comuniştilor.

Probabil, la fel ca şi Rusia, feţele guvernamentale din România ar fi trebuit să aleagă tactici mai subtile de a influenţa procesele lectorale din Moldova, să fie mai categorice şi severe cu partidele din Moldova, care au folosit mesaje “pro-româneşti”, amplificând volens nolens propaganda comunistă.

Urmează însă să cercetăm şi mai profund efectele care au avut ca rezultat menţinerea comuniştilor în calcule, dar şi nereuşita fostelor partide din cadrul Alianţei luate împreună de a-şi creşte potenţialul.

Dar cel mai mult, posibil nu doar eu, doresc explicaţii de la posturile TV care au bulversat opinia publică a moldovenilor începând cu ieri seara şi au continuat chiar şi în a doua zi după alegeri, cunoscând că datele lor sunt eronate!

Autor: Denis Cenușă
Sursa: cenusadi.wordpress.com
29.11.2010 Opinii
1964
0

Comentarii 3

 • Gheorghe Fântână:

  Sunt de acord cu Denis Cenusa!

  maladet!

  29.11.2010 15:00
 • Ghita Moldovanu:

  Cenusa ruuuulz!

  29.11.2010 15:04
 • Valentin Valentyn:

  NU vor fi niciun fel de scuze. Acesti dezimformatori au găsit deja iesirea din aceasta problema, cica oamenii i-au amagit ca nu au votat cu comunistii
  Mi-e scârbă de cum procedează politicienii noştri, mi-e ruşine de 40% dintre moldoveni
  http://blogulluivalentyn.blogspot.com/2010/11/mi-e-scarba.html

  29.11.2010 15:29