Sursa imagine: trm.md

Cunoscutul jurnalist Efim Josanu s-a stins din viaţă

Reputatul jurnalist, scriitor, militant pentru valorile naţionale Efim Josanu s-a stins din viaţă. Efim Josanu şi-a dedicat întreaga-i viaţă jurnalismului, activitatea sa la Televiziune Naţională fiind una prodigioasă în redobândirea libertăţii de expresie şi formarea unor noi generaţii de jurnalişti. Efim Josanu s-a aflat printre promotorii emisiunii „Mesager” de la Televiziunea Naţională, fiind redactor-şef al Departamentului Actualităţi în anii de renaştere naţională.

„Nu exagerez – străzile oraşelor şi satelor deveneau pustii când începea „Mesagerul”. Eram cei mai credibili, cei mai aşteptaţi, iar locuitorii Chişinăului au cerut ca una din străzile capitalei să fie redenumită în „Mesager”. Alături de imn, stemă, îndrăznesc să afirm că „Mesagerul” devenise un simbol”, îşi amintea Efim Josanu despre perioada primilor ani de independenţă ai Republicii Moldova.

În perioada 2009-2012 a fost vicedirector al Televiziunii Naţionale, exercitând şi interimatul funcţiei de director în 2012.

În anul 2004 a publicat volumul „A fi”, care include toate articolele şi interviurile realizate pe parcursul activităţii. A urmat un volum de eseuri, interviuri cu personalităţi basarabene „Cum poţi deveni rege” (2005) şi volumul „Cartea Jocurilor Olimpice” (2008), cu informaţii desfăşurate despre ediţiile Jocurilor Olimpice de până în 2008.

Ultimii ani din viaţă i-a dedicat în exclusivitate jurnalismului din domeniul sportului, pasiunea sa pe durata întregii vieţi, organizând şi desfăşurând campanii de promovare a sportului în localităţile din Republica Moldova.

„Efim Josanu a fost una dintre personalităţile care mi-a marcat cariera profesională. Când am venit la televiziune, tânăr, Efim era un jurnalist consacrat. Era seful Departamentului „Sport” de la televiziune şi intr-o zi m-a invitat sa comentez baschetul la tv. De atunci ne-a legat o relaţie de prietenie, întreruptă acum de trecerea lui într-o lume mai buna”, îşi aminteşte jurnalistul Mircea Surdu, directorul Departamentului „TeleFilm-Chişinău”.

În ultimul său an din viaţă, Efim Josanu a realizat în cadrul studioului „TeleFilm-Chişinău” documentarul „Eu, Filimon Boghiu”, un film despre realitatea cruntă, soarta unui martir al neamului. A fost un documentar filmat la baştina autorului.

„Aşa s-a întâmplat că ultima lui lucrare importantă, documentarul „Eu, Filimon Boghiu...”, am realizat-o tot împreună. Mă bucur că am găsit timp în ianuarie 2020 să mergem să lansăm acest film şi la baştina lui Efim, la Teleneşti. A fost un fel de rămas bun al lui Efim de la intelectualitatea de acolo. Drum lin, Efim! O sa ne lipseşti şi o să ne lipsească frumoasa limbă română pe care ai vorbit-o!”, a menţionat Mircea Surdu.

„Mişcarea olimpică şi jurnalismul sportiv din Moldova au devenit de astăzi mai sărace. A încetat din viaţă Efim Josanu, primul preşedinte al Comitetului Naţional Olimpic dar şi cronicar, scriitor, publicist. Un profesionist deosebit, lăsând în urma sa amintirea unui luptător pentru renaşterea naţională şi sute de transmisiune în direct. Efim Josanu a fost un deschizător de drumuri, un promotor al omeniei, un înţelept care a ţinut la tinerii colegi precum un părinte şi le-a oferit un model demn de urmat”, se arată în mesajul echipei de la „Mesager”.

„Efim Josanu este cel care a garantat intrarea mea în echipa Moldova 1, pentru comentariul celor mai importante evenimente sportive. Fost comentator, preşedinte al Comitetului Olimpic Moldovenesc, Efim Josanu era un iremediabil îndrăgostit de sport. Înţelegea exact fenomenul şi, mai cu seamă, cunoştea trăirile comentatorului. Nu de puţine ori, după comentariile mele, stăteam şi comentam ore întregi comentariul. Dojenea blând imperfecţiunile dar aprecia lucrurile bune. Graţie lui am căpătat încredere în forţele mele şi, ceea ce părea iniţial o joacă, s-a transformat în profesie”, a scris într-o postare jurnalistul şi comentatorul sportiv Cristian Frisk.

Efim Josanu a fost membru al Uniunii Jurnaliştilor din Moldova (1973) şi al Uniunii Scriitorilor din Moldova (2005), preşedinte de onoare al Comitetului Naţional Olimpic al Republicii Moldova (din 2001), membru al Biroului Comitetului de sport al Consiliului Europei (Strasbourg, 1999-2001), membru al Comisiei Olimpice Europene (1998-2001). În 1996, Efim Josanu a fost distins cu Ordinul „Gloria Muncii”.

Autor: trm.md
Sursa: trm.md
28.01.2021 Actual
817
0

Comentarii 0