Sursa imagine: facebook

Ansamblul Național JOC, la 75 de ani de la fondare

75 de ani de dans şi profesionalism! Deşi s-au pregatit pentru un concert extraordinar, membrii ansamblului de dansuri populare „JOC”, au marcat evenimentul în condiţii de pandemie. Au participat la dezvelirea plăcii comemorative „Vladimir Curbet", care timp de şase decenii a condus şi a promovat ansamblul. Totodată, a fost inaugurată, după renovare, sala mică de repetiții, relatează Mesager.

După ce a cucerit publicul de acasă, a evoluat şi a cules aplauze în peste 80 de ţări, ansamblul academic de dansuri populare JOC a sarbatorit cei 75 de ani de la fondare în curtea sediului. Din initiaţiva şi cu suportul financiar al membrilor ansamblului: pe faţada sediului JOC-ului a fost dezvelită o placa comemorativă cu imaginea marelui lor dascal: Vladimir Curbet , care ar fi implinit în 19 septembrie 90 de ani.

„Am avut onoarea sa lucrez împreună cu regretatul Vladimir Curbet, un om mare,un om talentat, cu dragoste de ţară, de cultură şi de muzică”, a menţionat Dumitru Bălţescu, dansator „Joc”.

„Maestrul Curbet a venit în ansamblul Joc în 1957.  A fost un deschizător de drumuri,a adus spiritul şi caracterul naţional în costume,în muzică şi în coregrafie", a spus Eugen Sandu, prim-maestru de balet „Joc”.

„A fost o idee a noastră ca să-i aducem un omagiu,să-l eternizam pe Vladimir Curbet, deşi dânsul şi-a eternizat numele prin creaţiile coregrafice şi prin tezaurul pe care ni l-a lasat”, a subliniat Aliona Strîmbeanu, director general „Joc”.

„ Avem doua evenimente importante: 75 de ani de la fondarea mândriei naţionale ,a acestui colectiv „Joc” şi deasemenea comemorăm memoria maestrului, cel care a stat la talpa şi la promovarea Joc-ului în Republica Moldova şi peste hotare. Dumnealui a ştiut să creeze baza  pentru ca Joc-ul să aibă viitor”, a declarat Igor Dodon, preşedintele ţării.

 Mai mulţi membri ai ansamblului au fost apreciaţi cu distincţii de stat.

„Am venit în Joc în 1998 şi am avut fericirea să lucrez cu marele Vladimir Curbet, preţuia foarte mult tinerii, avea încredere în ei”, a spus Inga Chicu, dansatoare „Joc”.

Cei prezenti au depus flori la placa comemorativă din bronz şi marmură, realizată de sculptorul Veaceslav Jigliţchi. Au mers apoi în sala de repetiţii recent renovată: eveniment aşteptat de dansatori.

„ Era într-o stare foarte rea, deja avem două săli:sala mare, care tot necesită renovare şi deja sala mică, suntem mulţumiţi şi cu mare drag aşteptăm să ieşim la lucru şi să dansăm în ea”, a spus Diana Balţătescu, dansatoare „Joc”.

 Până când vor fi  anulate restricţiile privind organizarea unor spectacole de amploare, membrii ansamblului  JOC  elaborează noi programe artistice şi restabilesc unele compoziţii coregrafice vechi pentru a reveni spectaculos pe scenă.

Autor: trm.md
20.09.2020 Actual
495
0

Comentarii 0