Sursa imagine: imagine simbol

Pandemia i-a lăsat fără loc de muncă pe mai mulţi moldoveni

De la începutul pandemiei, pe teritoriul Republicii Moldova s-a înregistrat o creştere masivă a numărului de persoane care şi-au pierdut postul de muncă. Sectorul HoReCa a fost cel mai afectat domeniu în acest sens, a declarat şeful Observatorului pieţei muncii ANOFM, Dorina Guşan, în cadrul unei emisiuni de la un post privat de televiziune, relatează Radio Moldova Actualităţi.

„Putem să spunem că cei mai mulţi şomeri provin din HoReCa. Avem un număr destul de mare înregistraţi din acest domeniu, în special, bucătari şi chelneri, care în această perioadă şi-au pierdut locul de muncă”, a declarat Dorina Guşan.

Totodată, ea a specificat că situaţia pandemică a contribuit la modificarea cerinţelor angajatorilor faţă de persoana care doreşte să se încadreze în câmpul muncii, una dintre solicitări ar fi competenţele digitale.

„27 la sută din angajatori solicită anume competenţe digitale. Odată cu pandemia au crescut şi cresc solicitările din partea angajatorului pentru persoanele cu competenţe digitale”, a mai specificat Dorina Guşan.

Potrivit directorului Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă, Raisa Dogaru, peste 24% din totalul persoanelor care deţin un loc de muncă au fost afectate de pandemia de COVID-19. Potrivit ei, majoritatea domeniilor de activitate au fost lovite de criză.

„Numărul persoanelor aflate în câmpul muncii care au declarat că au fost afectate de pandemia de COVID-19 a constituit peste 200 de mii sau 24,4% din totalul persoanelor ocupate. COVID-ul a afectat în proporţie mai mare populaţia feminină, în comparaţie cu cea masculină. Totodată, 163 de mii de peroane au avut un loc de muncă, dar nu au lucrat deloc în trimestrul II, fiind în creştere de opt ori comparativ cu acelaşi trimestru al anului 2019”, a declarat directorului Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă, Raisa Dogaru, în cadrul emisiunii „Spaţiu Public” de la Radio Moldova.

Autor: trm.md
16.09.2020 Actual
456
0

Comentarii 0