Sursa imagine: moldpres.md

Google a lansat un sistem de alertă în caz de cutremur pentru smartphone

Google a anunţat marţi lansarea unui sistem de avertizare în caz de cutremur pentru telefoanele mobile inteligente echipate cu Android din California, informează AFP, preluat de AGERPRES și MOLDPRES.

Smartphone-urile primesc alerte declanşate de un sistem de detectare a primelor semne ale unui cutremur, numit ''ShakeAlert'', creat de Institutul American de Geofizică (USGS) şi de partenerii săi de pe coasta de vest.

Sistemul foloseşte informaţiile colectate de sute de seismografe de pe teritoriul statului pentru a activa trimiterea alertelor care semnalează că ''o mişcare telurică a început şi un cutremur este iminent'', potrivit site-ului dispozitivului.

''Am văzut o oportunitate de a utiliza Android pentru a furniza oamenilor informaţii exacte şi utile legate de cutremure, atunci când le caută, dar şi avertizări cu câteva secunde înainte pentru a se pune la adăpost, atât ei cât şi cei dragi, în cazul în care este necesar'', a explicat Marc Stogaitis, inginer la Google, pe blogul companiei.

Utilizatorii de smartphone-uri Android au, de asemenea, posibilitatea de a participa la o reţea bazată pe colaborare pentru detectarea cutremurelor, telefoanele fiind adesea echipate cu mici accelerometre care măsoară mişcarea, capabile să detecteze seismele, a precizat Stogaitis. ''Telefonul dumneavoastră Android poate fi un mic seismograf care se conectează la milioane de alte telefoane pentru a forma cea mai mare reţea de detectare a cutremurelor din lume'', a explicat el.

Telefoanele mobile care observă ceea ce ar putea fi un cutremur pot trimite automat un semnal către un centru, unde computerele analizează datele privind mişcarea şi informaţiile privind locaţia pentru a determina dacă un seism este în curs de desfăşurare, potrivit Google.

Autor: moldpres.md
12.08.2020 Actual
514
0

Comentarii 0