Sursa imagine: psrm.md

Scurt profil al unui profitor politic mincinos, care și-a dobândit fotoliile prin corupție și mită - Alexandr Usatîi

Este deja cunoscut faptul că multe persoane care aderă la anumite partide au ca scop doar profitul personal și nu au nicio legătură cu interesele cetățenilor. În special este cazul celor care se alătură din mers unor formațiuni politice care au șanse sau au ajuns deja la guvernare. Este și cazul deputatul socialist Alexandr Usatîi, traseist politic și profitor, prins și cu minciuna, dar și cu mituirea alegătorilor, doar pentru a a-și obține scopurile.

În contextul în care în ultimul timp este condamnat traseismul politic de către actuala guvernare, am identificat și mulți deputați din actuala guvernare care au ajuns în funcțiile pe care le au doar după ce și-au trădat fostele echipe politice. În special, așa s-a întâmplat cu actualii socialiști. Or, chiar liderii lor – Zinaida Greceanîi, și Igor Dodon sunt veritabili traseiști politici. Se pare că Igor Dodon a reconstruit PSRM de persoane care corespund modelului său – Ion Ceban, Vladimir Țurcan, Andrei Neguța și mulți alți foști comuniști. Printre aceștia este și Alexandr Usatîi, prins la Bălți cu acte considerate de experți drept mituire a alegătorilor.

Alexandr Usatîi a fost membru al Partidului Comuniștilor din 2003, adică în perioada când această formațiune era la guvernare. Și, se pare, nu a aderat dezinteresat, pentru că doar peste câțiva ani este numit viceprimar de Bălți. Este demis din PCRM în 2015 pentru proasta organizare a activităților prilejuite de 9 Mai. Tot atunci este demis și din funcția de viceprimar. La scurt timp după asta a aderat la PSRM, iar „gurile rele” spun că demiterea sa din PCRM a fost cauzată anume de intenția acestuia de a trăda formațiunea și a adera la socialiști.

Ulterior au ieșit la iveală mai multe abuzuri pe care le-a comis în funcția de viceprimar. Fostul primar al Bălțiului, Nicolai Grigorișin afirma că „apogeul corupției în oraș a fost în 2011-2015 când orașul era condus de facto de viceprimarii Octavian Mahu și Alexandr Usatîi”.

La alegerile locale noi din 2018, Usatîi a pierdut lupta pentru funcția de primar, însă campania sa electorală a fost pătată de un incident rușinos, el fiind împărțind pachete cu produsele din partea Fundației de binefacere a soției lui Igor Dodon. Cazul figurează într-un raport al Asociației Promo LEX.

Și la alegerile parlamentare din 2019, echipa socialistului Alexandru Usatîi a fost acuzată de contracandidați de fraude și abuzuri electorale.

Un alt episod despre care Usatîi prefer să nu vorbească este momentul în care a fost prins cu minciuna în timpul unor dezbateri TV. El a negat că a avut o întrevedere cu fostul ambasador SUA, James Pettit, însă jurnaliștii din Bălți i-au demonstrat contrariul, prezentându-i poze de la întrevedere.

Fost adept al lui Voronin, Alexandr Usatîi îl consideră astăzi pe Dodon drept unul din idolii săi politici și pledează pentru transformarea țării în republică prezidențială. Tot el este cel care le-a promis cetățenilor salarii de 600 de euro și pensii de 300 de euro, în schimb a votat legea care exclude obligativitatea achitării unor indemnizații bianuale persoanelor cu venituri mici.

Autor: argumentul.info
03.06.2020 Actual
1097
0

Comentarii 0