Sursa imagine: ipn.md

Maternitățile și centrele de sănătate vor beneficia de produse de primă necesitate

Un lot de consumabile de primă necesitate, produse de igienă și dezinfectanți. în valoare totală de 285 de mii de lei, a fost procurat pentru maternitățile din țară. Bunurile au fost deja livrate la Institutul Mamei și Copilului și maternităților din Căușeni si Orhei. Donația este realizată în cadrul Programului „Prevenirea și Răspuns la COVID-19”, finanțat de Agenția Statelor Unite pentru Asistență Internațională (USAID) și implementat de UNICEF Moldova, transmite IPN.

Produsele sunt destinate femeilor gravide, lăuzelor și nou-născuților, dar și lucrătorilor medicali de la 11 centre perinatale de nivelul doi și trei din ţară. Urmează și alte livrări la maternitățile din Soroca, Cahul, Ceadâr Lunga, Edineț, Hâncești, Ungheni și maternitatea de la Spitalul municipal nr 1.
 
Sergiu Gladun, directorul Institutului Mamei și Copilului, a menţionat că acest ajutor este foarte important pentru centrele perinatale din Moldova. „Am primit lucruri foarte necesare pentru nou-născuți, pentru mamele gravide și pentru lăuse, pe care putem să le folosim pentru prevenirea riscului de răspândire a coronavirusului”, a spus Sergiu Gladun, citat într-un comunicat de presă remis de UNICEF Moldova.
 
Nelly Revenco, președinta Societății de Pediatrie din Moldova a spus că Institutul Mamei și Copilului a primit un suport extraordinar, deoarece multe familii sunt din mediul social vulnerabil și acum părinții nu au posibilitatea să muncească, iar aceste produse sunt foarte importante pentru ei. „Și lucrătorii medicali au posibilitatea să învețe mama cum acasă să dezinfecteze corect toate suprafețele și să îngrijească copilul”, a adăugat Nelly Revenco.
 
Angela Capcelea, coordonatoarea programelor de sănătate UNICEF Moldova, a spus că una dintre cele mai importante, ieftine și accesibile modalități de a preveni răspândirea virusului este spălatul frecvent pe mâini cu apă și săpun, precum și dezinfectarea suprafețelor.
 
Proiectul face parte din asistența în valoare de 2,2 milioane de dolari SUA, oferită de Guvernul SUA, prin intermediul USAID, pentru a opri răspândirea COVID-19 în Moldova. „Suportul vine în contextul prevenirii și combaterii infecției în rândurile femeilor însărcinate, copiilor, și a mamelor care alăptează, dar și a personalului medical, pentru a răspunde coordonat, eficient și prompt la necesitățile grupurilor vulnerabile si a celor care se confruntă cu un risc sporit în timpul pandemiei de COVID-19”, se menţioneză în acelaşi comunicat.
 
În cadrul aceluiași program, toate centrele de sănătate din comunitățile rurale și din centrele raionale vor beneficia în timpul apropiat de produse de igienă şi dezinfectanți. La nivel global, UNICEF a asigurat cu produse de igienă și dezinfectanți peste 12 milioane de oameni, iar circa 1,67 miliarde au primit informații utile despre spălatul pe mâini și igiena respiratorie ca măsuri de prevenție a infectării cu COVID-19.
Autor: IPN
27.05.2020 Actual
496
0

Comentarii 0