Sursa imagine: partidulsor.md

Deputatul Denis Ulanov despre ilegalitatea angajării răspunderii: pirueta juridică s-a transformat în „dans în străchini”

Deputatul Partidului „ȘOR”, Denis Ulanov a demonstrat, vineri, în cadrul unui briefing, făcând referire la o hotărâre a Curții Constituționale că procedura de asumare a răspunderii Guvernului în fața Parlamentului a fost viciată și poate fi considerată nulă din punct de vedere juridic. Denis Ulanov consideră comportamentul de ieri al majorității parlamentare drept unul „rușinos” și îl îndeamnă pe premierul Ion Chicu să nu repete experiența vicioasă a ex-premierului Vlad Filat.

Denis Ulanov a menționat că proiectul pe care a încercat Guvernul să-și asume răspunderea nu are nimic în comun cu starea de urgență și reprezintă mai degrabă o încercare de a promova interesele economice ale guvernării.

„Sub paravanul „stării de urgență” și în „perioada stării de urgență”, Guvernul, fără consultarea cu Parlamentul și în lipsa procedurii democratice în ansamblu, a „aprobat” amendamente la legi, care nu au nici o legătură cu starea de urgență din țară. Ele însă au o legătură directă cu multe „comenzi politice”, „interese”, „afaceri” și „scheme”, a declarat deputatul.

Ulanov a subliniat că a fost încălcată și procedura. În acest context, deputatul a făcut referire la o situație din 2011, atunci când Guvernul Filat își asumase răspunderea pe un proiect de lege care, de asemenea, nu a fost prezentat în ședința în plen a Parlamentului, iar Curtea Constituțională a hotărât că acesta este nul, deoarece a fost încălcată procedura.

„Parlamentul îşi desfăşoară activitatea sub formă de şedinţe în plen şi de şedinţe ale comisiilor permanente. Prin urmare, depunerea la Secretariatul Parlamentului a hotărârii Guvernului privind asumarea răspunderii cu materialele anexate, fără prezentarea acestui act politic în şedinţa plenară, nu corespunde cerinţelor normelor constituţionale privind asumarea răspunderii față de Parlament”, a citat Denis Ulanov dintr-o hotărâre a Curții Constituționale din 22 decembrie 2011.

„Deci, ca să fie clar pentru toți. Inclusiv pentru juristul Bătrâncea: asumarea răspunderii se face prin prezentarea acestui act politic în ședință plenară Curtea Constituțională a stabilit clar, negru pe alb că actul politic, adică proiectul, decizia Guvernului trebuie prezentată în ședința în plen, dar nu premierul, așa cum spunea ieri Doamna Greceanîi - că dacă este premierul e ca și cum ar fi prezentat și proiectul”, a explicat Denis Ulanov.

În pofida încercărilor de a fenta Parlamentul și legislația, proiectul Guvernului nu poate fi considerat adoptat și nici nu va putea fi considerat adoptat, potrivit lui Denis Ulanov, care s-a referit cu ironie la tertipurile juridice la care a recurs guvernarea.

„Piruetele juridice de ieri ale marilor juriști precum Bătrâncea și alții nu sunt nimic altceva decât „dans prin străchini”. Era clar din start că nu poate guvernul să-și asume răspunderea în fața Parlamentului fără să prezinte proiectul sau proiectele propriu zise. Iar declarațiile juristului Bătrâncea că prin neprezența la ședință, guvernarea a asigurat intrarea în vigoare a acestui proiect depășesc orice logică juridică și dau dovadă sau de nihilism juridic total și de o nouă încercare de a prosti cetățenii Republicii Moldova”, a menționat Denis Ulanov.

De asemenea, parlamentarul i-a recomandat lui Ion Chicu să nu repete experiența fostului premier Vlad Filat, care, de asemenea, a încercat să înșele Parlamentul.

Amintim că majoritatea parlamentară nu s-a prezentat joi la ședința Parlamentului în cadrul căreia Guvernul trebuia să-și asume răspunderea în privința unui proiect de măsuri „anti-criză”, criticate dur de experți și opoziție.

Autor: partidulsor.md
03.04.2020 Actual
403
0

Comentarii 0