Sursa imagine: sputnik.md

Dodon: Salariul în sectorul public va rămâne la același nivel

„Toți angajații din sectorul public își vor primi salariile integral și la același nivel”, a declarat Președintele Igor Dodon emisiunea săptămânală „Preşedintele răspunde”, desfăşurată în direct pe reţelele sociale.

Potrivit agenției INFOTAG, el a spus că, pentru acest lucru, Guvernul va aloca fondurile necesare din bugetul de stat. În același timp, pentru a acoperi deficitul bugetar, vor fi implicate toate opțiunile posibile, inclusiv împrumuturile pe piețele interne și externe, precum și împrumuturi de la instituții financiare internaționale precum Fondul Monetar Internațional, Banca Mondială, Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare.
 
Vorbind despre sprijinul statului acordat populație și mediului de afaceri, președintele a spus că Guvernul nu va permite „tipărirea leilor moldoveneşti fără ca aceștia să fie asigurați”.
 
„Această abordare va duce la deprecierea monedei naționale. Nu putem permite acest lucru!”, a spus Dodon.
 
Potrivit lui, actualmente, Guvernul pregătește al doilea pachet de măsuri economice, care este conceput pentru a sprijini agenții economici în stare de urgență.
 
„Pentru noi este important ca mediul de afaceri să supraviețuiască în aceste condiții dificile pentru țară”, a spus Președintele.
 
El a spus că a apelat la conducerea Comisiei Naționale a Pieței Financiare (CNPF) cu o solicitare ca organizațiile de creditare nebancare, precum și băncile comerciale, să recurgă la anularea dobânzilor și penalităților pentru rambursarea cu întârziere a împrumuturilor și transferul plăților la o dată ulterioară.
 
Vorbind despre o ușoară depreciere a leului moldovenesc până la nivelul de 18,04 MDL:$1, Igor Dodon a spus că Banca Națională a Moldovei (BNM) are suficiente rezerve pentru a preveni deprecierea monedei naționale.
 
„Faptul că rata de schimb a leului se depreciază ușor oferă sprijin exportatorilor, care furnizează produse către țările, unde, în prezent, se observă o depreciere a monedei naționale, de exemplu, în Federația Rusă”, a spus Dodon, asigurând cetățenii că BNM are suficiente rezerve pentru a susține leul moldovenesc.
 
Președintele a spus că deprecierea leului nu va duce la majorarea tarifelor reglementate, în special la gaz, electricitate, precum și motorină și benzină.
 
„Începând cu 1 aprilie, compania de stat „Energocom” va achiziționa energie electrică de la Centrala termoelectrică de la Cuciurgan la un preț de $49,5 pentru un megawatt, ceea ce este cu 9% mai ieftin decât era stipulat în contractul precedent (încheiat la 1 aprilie 2019 până la 31 martie 2020)”, a spus președintele.
 
El a explicat că, în prezent, Moldova cumpără 85% din energia electrică de la Centrala termoelectrică de la Cuciurgan, la un preț de $52 pentru 1 MW, iar 15% achiziționează din Ucraina la un preț de $64 pentru 1 MW.
 
De asemenea, președintele a spus că „Moldovagaz”, în prezent, negociază cu Concernul rus „Gazprom” despre o altă reducere a prețului de achiziție a gazelor naturale, ceea ce garantează stabilitatea tarifului la gaz.
Autor: Infotag
28.03.2020 Actual
720
0

Comentarii 0