Sursa imagine: epa.eu

Kosovo va boicota ceremonia de decernare a Premiului Nobel pentru literatură scriitorului austriac Peter Handke

Kosovo va boicota ceremonia de decernare a Premiului Nobel pentru Literatură scriitorului austriac Peter Handke, în semn de protest faţă de luările de poziţie pro-sârbe ale acestuia în timpul războiului din fosta Iugoslavie, a anunţat sâmbătă ministrul de externe de la Pristina, transmite AFP.

'Kosovo nu va asista în acest an la ceremonia Nobel de la Stockholm' de pe 10 decembrie, a indicat Behgjet Pacolli pe Facebook, precizând că ambasadorul kosovar în Suedia 'va boicota evenimentul'.
 
Decizia a fost luată din cauza trecutului laureatului 'Nobel controversat Peter Handke, un prieten şi un susţinător al (fostului preşedinte sârb Slobodan) Milosevic', a adăugat ministrul.
 
Anunţul privind atribuirea Premiului Nobel pentru Literatură lui Peter Handke a provocat furie în Kosovo, unde scriitorul austriac este considerat în general un admirator al lui Slobodan Milosevic.
 
Peter Handke, în vârstă de 76 de ani, a condamnat în 1999 bombardamentele NATO împotriva Serbiei, în urma cărora Milosevic a fost constrâns să retragă trupele sârbe din Kosovo. Fosta provincie sârbă şi-a proclamat ulterior independenţa, în 2008.
 
Handke a mers în 2006 la Pozarevac, oraşul natal al lui Milosevic, pentru funeraliile fostului lider sârb, inculpat pentru crime de război de Tribunalul Penal Internaţional pentru fosta Iugoslavie şi decedat înainte de pronunţarea verdictului.
 
Slobodan Milosevic dorea ca Peter Handke să depună mărturie în favoarea sa în faţa tribunalului internaţional.
Autor: Agerpres
08.12.2019 Actual
1039
0

Comentarii 0