Sursa imagine: radiochisinau.md

Șase ani de când Curtea Constituțională a decis că Limba Română este limba oficială în R.Moldova

Astăzi, 5 decembrie, s-au împlinit 6 ani de la adoptarea Hotărârii Curții Constituționale privind faptul că Limba Română este limba oficială în R.Moldova.

Judecătorii Curții au adoptat această decizie în urma sesizărilor depuse de către fostul deputat liberal-reformator Ana Guțu și grupul foștilor deputați liberali, Valeriu Munteanu, Mihai Ghimpu, Corina Fusu, Gheorghe Brega și regretatul Boris Vieru.

„Sângele apă nu se face, aici în Basarabia, am fost și vom rămâne pentru vecie români și nimeni, nici chiar Rusia imperialistă nu va putea să ne oprească din calea Unirii noastre cu România”, a scris Valeriu Munteanu pe Facebook cu ocazia acestei aniversări.

Curtea Constituţională a decis că textul Declaraţiei de Independenţă a Republicii Moldova, care prevede că limba de stat este cea română, prevalează asupra prevederilor Constituţiei, potrivit cărora, limba de stat este cea ”moldovenească”.

 

Declarația de Independență, adoptată în 1991, prevede că limba de stat în Republica Moldova este limba română, iar Constituția, votată de către Parlament în 1994, când majoritatea o reprezentau agrarienii și socialiștii, stabilește că limba de stat se numește moldovenească.

Autor: radiochisinau.md
Sursa: radiochisinau.md
05.12.2019 Actual
810
0

Comentarii 0