Sursa imagine: Reuters

Kremlinul spune că SUA i-au trădat pe kurzii sirieni, cerându-le să se retragă, altfel vor fi striviţi de armata turcă

Kremlinul a declarat miercuri că Statele Unite ale Americii i-au trădat şi abandonat pe kurzii sirieni, îndemnându-i să se retragă de la frontiera cu Turcia, în conformitate cu acordul convenit în ajun între Moscova şi Ankara, sau în caz contrar vor fi striviţi de armata turcă, potrivit Reuters, Interfax, EFE şi AFP.

Kurzii sirieni din Unităţile de protecţie a poporului (YPG) vor fi făcuţi pulbere dacă nu vor părăsi zona de frontieră cu Turcia, a avertizat miercuri purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, într-o conferinţă de presă, potrivit căruia Washingtonul i-ar fi încurajat, se pare, să rămână în acest sector şi să lupte împotriva forţelor turce, conform agenţiilor de presă ruse.

' Statele Unite au fost cel mai apropiat aliat al kurzilor în ultimii ani. Dar, într-un final, SUA i-au abandonat pe kurzi şi de facto i-au trădat. Acum preferă să-i lase pe kurzi la graniţă, forţându-i aproape să lupte împotriva turcilor', a afirmat Peskov, citat de Interfax, comentând o declaraţie al emisarului special american pentru Siria, James Jeffrey, care a pus la îndoială marţi seara că militanţii kurzi vor părăsi teritoriile desemnate în acordurile cu Turcia.

La începutul lunii octombrie, SUA au anunţat retragerea din nordul şi estul Siriei, spre surprinderea tuturor, deschizând calea unei ofensive turce în această zonă împotriva forţelor kurde din Unităţile de protecţie a poporului (YPG), pe care le califică drept 'teroriste'. Forţele kurde au fost principalul aliat al SUA în lupta împotriva grupării jihadiste Statul Islamic.

În aceeaşi conferinţă de presă, purtătorul de cuvânt al Kremlinului a insistat asupra retragerii miliţiilor din zona de securitate convenită marţi de Moscova şi Ankara în nord-estul Siriei, avertizând că în caz contrar ele vor ajunge pur şi simplu sub tăvălugul armatei turce.

Dacă nu se retrag tot cu armament, 'este absolut evident că atunci atât grănicerii sirieni, cât şi poliţia militară rusă vor trebui să se retragă. De fapt, unităţile kurde vor fi făcute pulbere de armata turcă', a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, ale cărui declaraţii intervin după ce preşedinţii rus Vladimir Putin şi turc Recep Tayyip Erdogan au convenit asupra unui memorandum de înţelegere în zece puncte la finalul a mai bine de şase ore de discuţii tete-a-tete marţi la Soci, cu harta Siriei pe masă - potrivit presei ruse.

Preşedinţii rus şi turc, actori centrali în conflictul sirian, au convenit marţi seara preluarea în comun a controlului în cea mai mare parte a zonei din Siria care se învecinează cu Turcia, în timp ce regiunea este afectată de un conflict în extindere între Ankara şi combatanţii kurzi.

Într-o primă etapă, începând cu miercuri 09:00 GMT, ruşii şi sirienii vor desfăşura patrule militare în sectoare ce se mărginesc cu zona unde armată a declanşat la începutul lunii octombrie o operaţiune militară. Ruşii şi sirienii vor garanta retragerea miliţiilor kurde de pe o fâşie de 30 de kilometri în termen de 150 de ore.

Această măsură este destinată să 'faciliteze' retragerea kurzilor, potrivit părţii ruse. Şi '150 de ore mai târziu', patrule comune, de această dată ruso-turce, trebuie să evolueze într-o zonă care va fi extinsă cu 10 kilometri în profunzime pentru a preveni infiltrarea elementelor teroriste.

Erdogan a promis că, după ce nord-estul sirian va fi eliberat (de kurzi), aproape un milion de refugiaţi sirieni de pe teritoriul turc se vor întoarce în zonă într-o primă etapă.

La negocierile cu Putin, potrivit publicaţiei ruse independente Meduza, Erdogan a cedat majoritatea autonomiei kurde în Siria. El pretindea o regiune de la graniţa turco-siriană cu o lungime de peste 400 de kilometri cu zeci de oraşe mari kurde. Despre aceasta se înţelesese cu vicepreşedintele american Mike Pence. Marţi, la Soci, Erdogan a primit doar o suprafaţă mai mică de 100 de kilometri şi doar două oraşe kurde pe care armata turcă le-a ocupat deja în cursul ofensivei. Restul teritoriului autonomiei kurde va intra sub controlul guvernului sirian şi al poliţiei militare ruse, conform publicaţiei citate.

Autor: agerpres.ro
23.10.2019 Actual
612
0

Comentarii 0