Sursa imagine: ipn.md

Ex-ministru al Economiei: Concesionarea Aeroportului nu reprezintă un risc de securitate pentru R. Moldova

Concesionarea Aeroportului Internaţional Chişinău nu reprezintă un risc de securitate pentru Moldova. Aceasta este opinia fostului ministru al Economiei, Valeriu Lazăr. Potrivit lui, concesionarea s-a decis în baza calculelor făcute de experţi internaţionali de cea mai înaltă calificare şi conform metodologiilor recunoscute de organizaţiile europene şi internaţionale, relatează trm.md.

Lazăr mai spune că 30 la sută din aeroporturile europene sunt date în concesiune unor companii străine, care asigură 50 la sută din traficul aerian de pe continent. Fostul ministru a mai declarat că taxa de modernizare de 9 euro are justificare economică şi este necesară. Potrivit calculelor sale, aproximativ 40 la sută din pasageri achită această taxă, iar compania concesionară a investit cu aproape 30 de milioane de lei mai mult decât venitul din taxa de modernizare.
 
„Sensul economic al acestei taxe nu s-a schimbat, a rămas acelaşi, şi chiar dacă admitem că noi nu mergeam pe formula concesionării, dar mergeam mai departe pe formula contractării unui împrumut, fie BERD-ul, fie oricine altul, această taxă rămânea în picioare. 30 la sută din numărul total al aeroporturilor sunt concesionate. Cel mai recent caz de concesionare al unui aeroport este iulie curent, Guvernul bulgar a decis să concesioneze Aeroportul Internaţional Sofia unui consorţiu fraco-german”, a declarat Valeriu Lazăr.
 
Amintim că recent 95 % din acţiunile „Avia Invest” au fost achiziţionate de o companie străină. Autorităţile Republicii Moldova consideră concesionarea Aeroportului drept o tranzacţie abuzivă, chestiunea fiind discutată şi la Consiliul Suprem de Securitate. Preşedinte Republicii Moldova Igor Dodon, prim-ministrul Maia Sandu, ministrul Economiei şi Infrastructurii Vadim Brânzan au declarat despre necesitate identificării mecanismelor pentru a întoarce Aeroportul în proprietatea statului. Subiectul concesionării Aeroportului Internaţional Chişinău este examinat şi în cadrul unei Comisii de anchetă a Parlamentului.
Autor: trm.md
13.09.2019 Actual
920
0

Comentarii 0