Sursa imagine: ntv.md

Experți: Un alt acord cu socialiștii ar putea dăuna imaginii blocului ACUM

Un eventual acord de colaborare dintre Partidul Socialiștilor și blocul ACUM, despre care se discută în ultima perioadă, ar fi mai favorabil socialiștilor decât formațiunilor conduse de Maia Sandu și Andrei Năstase. De această părere sunt mai mulți analiști politici de la Chișinău, care susțin că un astfel de acord ar comporta mai multe riscuri pentru blocul ACUM, inclusiv o deteriorare a imaginii, notează Radio Chișinău.
 
După aproape o sută de zile de activitate a noii guvernări, formate din blocul ACUM, pro-european, și Partidul Socialiștilor, pro-rus, un alt acord de colaborare pe care insistă socialiștii ar putea dăuna imaginii blocului ACUM. Analistul politic Veaceslav Berbeca susține că în această perioadă socialiștii au avut cel mai mult de câștigat și și-au consolidat pozițiile.
 
„Cred că cei din blocul ACUM stau pe gânduri în privința unui nou acord, pentru că probabil sunt îngrijorați că le-ar putea fi întinsă o cursă. Dacă e să privim evenimentele din iunie până în prezent socialiștii au cam fentat obiectivele generale stabilite cu blocul ACUM. Ei au jucat mai mult politic și au atins scopurile specifice, decât cele stabilite prin acord. Îngrijorarea e că un nou acord cu socialiștii ar însemna negocierea unor obiective, pe care ar vrea să le atingă Partidul Socialiștilor”.
 
Comentatorul politic Nicolae Negru consideră că de pe urma unui astfel de acord de colaborare vor avea de câștigat mai mult socialiști, care în această perioadă au obținut controlul asupra mai multor instituții importante ale statului. Nicolae Negru crede că până la urmă un astfel de acord va fi semnat.
 
„Este evident că acest acord e avantajos PSRM, lui Igor Dodon și Rusiei care este în spatele PSRM și a lui Dodon. Paradoxal, PSRM parcă nu s-ar afla la guvernare, pentru că Guvernul e în mare parte e alcătuit din reprezentanții blocului ACUM, dar PSRM trage aproape toate foloasele din această guvernare: a pus mâna pe instituțiile cheie ale statului, de care depinde buna funcționare a democrației în R. Moldova și suveranitatea R. Moldova. Le este convenabil socialiștilor să încheie un acord, care le-ar permită această stare, nu ei nu vor plăti pentru eventualele deficiențe”.
 
Despre un nou acord de colaborare dintre blocul ACUM și Partidul Socialiștilor se discută de mai multă vreme. Președintele Igor Dodon, cunoscut drept lider neformal al socialiștilor, declara că acest acord urma să fie semnat în august liderii partidelor din cadrul coaliției de guvernare și contrasemnat de șeful statului. Reprezentanții blocului ACUM susțin că un asemenea document ar putea fi semnat după implementarea Planului de acțiuni al Guvernului.
Autor: Radio Chișinău
10.09.2019 Opinii
5746
0

Comentarii 0