Sursa imagine: adevarul.ro

Monopolul asupra exportului de nuci, în atenția Vămii

Directorul interimar al Serviciului Vamal, Iurie Ceban, a convocat o ședință privind monopolul asupra exportului de nuci, cu participarea Înaltului Consilier UE în domeniul vamal și fiscal, Rosario de Blasio și responsabililor din cadrul Ministerului Finanțelor, Ministerului Economiei și Infrastructurii, Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Inspectoratului Fiscal și altor autorități naționale de resort.
 
În cadrul întrunirii, Serviciul Vamal și-a reiterat angajamentele asumate în promovarea și susținerea exporturilor de mărfuri din Republica Moldova, remarcând impactul puternic al acestora asupra creării locurilor de muncă, creșterii economice și dezvoltării sustenabile a țării.
 
La ședință au fost invitați reprezentanți ai Asociației exportatorilor de nuci și Asociației producătorilor de nuci, dar și mai mulți agenți economici, cărora li s-au comunicat soluțiile identificate de Serviciul Vamal pentru depășirea anumitor provocări cu care se confruntă antreprenorii în procesul operațiunilor de export al nucilor. Propunerile instituției, convenite de comun acord cu reprezentanții mediului de afaceri prezenți, urmează a fi înaintate Comisiei interguvernamentale „pentru analiza monopolului privind exportul nucilor” pentru examinare, în vederea realizării acestora.
 
 
Este de menționat că, în contextul analizei domeniului vizat și a acțiunilor recent întreprinse pe acest segment, Serviciul Vamal nu intervine 100% asupra exporturilor, iar verificările pot fi dispuse punctual, doar în baza sistemului de management al riscurilor de fraudare (date eronate, acte falsificate etc.). Totodată, accentul este îndreptat pe linia II de control, care, în cadrul planificării bazate pe analiza de risc, poate presupune controale ulterioare și cereri de asistență administrativă internațională.
 
Alte subiecte importante abordate la ședință le-au constituit procedura de obținere a certificatelor de origine și condițiile de solicitare și utilizare a procedurilor simplificate de vămuire a mărfurilor. Astfel, operatorii economici au fost încurajați să aplice pentru obținerea statutului de Agent Economic Autorizat, Exportator aprobat, autorizației de vămuire la domiciliu, dar și să utilizeze procedura de declarare electronică a mărfurilor. Toate aceste facilități și simplificări sunt menite să susțină agenții economici prin eliminarea barierelor în comerțul transfrontalier și îmbunătățirea mediului de afaceri în cadrul activității economice externe vizate. 
 
În intervenția sa, Directorul interimar al Serviciului Vamal, Iurie Ceban, a reiterat deschiderea și eforturile autorității de a crea un mediu antreprenorial competitiv, bazat pe principii de concurență loială și a menționat că fiecare informație recepționată din partea operatorilor economici va fi examinată și soluționată în vederea excluderii oricăror bariere artificiale la exportul mărfurilor din Republica Moldova.
Autor: HotNews
17.08.2019 Actual
396
0

Comentarii 0