Sursa imagine: tvrmoldova.md

Facilitățile fiscale pentru jocurile de noroc au fost anulate

Facilităţile fiscale pentru jocurile de noroc au fost anulate. Deputaţii au aprobat în şedinţa de joi, 15 august, în două lecturi, modificări la Codul Fiscal. Astfel, se introduce impozitarea câştigurilor la loterii şi pariuri sportive şi sunt anulate scutirile de TVA fără drept de deducere a mărfurilor şi serviciilor importate în cadrul proiectelor de parteneriat public-privat.

Totodată, a fost abrogată norma privind restituirea TVA la investiţii (cheltuieli) capitale efectuate în cadrul parteneriatului public-privat de interes naţional, precum şi anularea scutirii de la plata taxei pentru unităţile comerciale şi de prestări servicii pentru persoanele care practică activităţi declarate prin lege ca activităţi ce constituie monopol de stat.
 
„Graţie acestor stimulente fiscale, care au apărut gradual, an după an, industria jocurilor de noroc a reacţionat previzibil, dezvoltându-se şi devenind tot mai profitabilă, ulterior fiind declarată monopol de stat. Prin stimulentele existente, statul Republica Moldova, în esenţă, promovează jocurile de noroc, lucru nu neapărat onorabil şi nu neapărat cel mai sustenabil model economic, care mai comportă şi un risc pronunţat de corupţie şi spălare a banilor”, se menţionează în nota informativă a proiectului.
 
Potrivit autorilor, există multiple studii despre efectul vicios pe care îl au jocurile de noroc asupra cetăţenilor, familiilor şi asupra întregii societăţi. „Într-un regim fiscal favorabil, în condiţii de monopol de stat impus doi ani în urmă, interesele obscure şi corupţia au penetrat industria jocurilor de noroc – o industrie recunoscută la nivel internaţional drept unul din vehiculele frecvente pentru spălarea banilor”, se mai spune în nota informativă.
 
Persoanele care vor câştiga bani la loterie sau la pariuri sportive vor plăti impozit pentru venitul ce depăşeşte 240 de lei.
 
NGM Company, partenerul privat al Loteriei Naţionale a Moldovei, menţionează, într-un comunicat de presă, că proiectul de lege lasă multe semne de întrebare despre funcţionarea mecanismului de aplicare a impozitului pe câştigul persoanelor fizice şi nu ţine cont de cheltuielile jucătorilor pentru bilete de loterie sau pariuri sportive. De exemplu, nu este clar cum deputaţii vor să fie impozitate câştigurile cetăţenilor sub formă de bunuri materiale, de exemplu automobile sau excursii.
Autor: TVR Moldova
16.08.2019 Actual
533
0

Comentarii 0