Sursa imagine: agerpres.ro

Italia: Propunere de lege împotriva dependenței de ecrane și de internet

Dependenţa tinerilor de ecrane şi de internet este în centrul unei propuneri de lege în Italia care vizează lupta împotriva folosirii în exces, uneori chiar patologic, a calculatoarelor şi smartphone-urilor, relatează AFP luni.

Înaintată în Camera Deputaţilor de Mişcarea 5 Stele (M5S, formaţiune antisistem şi aflată la guvernare), această propunere de lege are ca scop să prevină şi să combată nomofobia, termen care provine din expresia în engleză 'no mobile phone phobia' şi care desemnează teama de a fi fără telefon mobil sau în imposibilitatea de a-l folosi.
 
Proiectul propune introducerea de sesiuni de instruire în materie de prevenire şi de îngrijire sau de programe specifice pentru a le permite părinţilor să detecteze comportamentele riscante ale copiilor lor.
 
Iniţiativa prevede de asemenea introducerea "educaţiei pentru o utilizare raţională a internetului şi a reţelelor de socializare" în şcoli.
 
Nomofobia, care îi afectează în special pe tineri, se manifestă printr-o folosire compulsivă a smartphone-ului şi printr-o urmărire constantă a email-ului şi a reţelelor de socializare, deseori până la o oră înaintată în noapte.
 
Conform unei anchete recente a Asociaţiei Naţionale de Dependenţă Tehnologică, preluată de media italiene, jumătate dintre tinerii italieni cu vârste cuprinse între 15 şi 20 de ani îşi verifică smartphone-ul şi de 75 de ori pe zi.
 
Un alt raport publicat în iunie arată că 61% dintre italieni îşi folosesc telefonul sau tableta şi în pat, un procent care se ridică la 81% printre cei între 18 şi 34 de ani.
 
În propunerea M5S, care invocă cercetări şi recomandări ale unor profesori de psihiatrie, această dependenţă este comparată cu dependenţa de jocurile de noroc.
 
Dependenţa de smartphone "seamănă foarte mult cu alte dependenţe în măsura în care ea cauzează interferenţe în producţia de dopamină", molecula asociată cu plăcerea şi care este eliberată de creier, precizează textul.
Autor: Agerpres
23.07.2019 Actual
2467
0

Comentarii 0