Sursa imagine: radiochisinau.md

Oficiali europeni vin la Chișinău pentru a se documenta asupra ultimelor evoluții politice

Ultimele evoluții politice din Republica Moldova și funcționarea instituțiilor democratice după alegerile parlamentare din februarie 2019 sunt în atenția Adunării Parlamentare a Consiliului Europei. Coraportorii Egidijus Vareikis și Maryvonne Blondin vor efectua o vizită la Chișinău, în perioada 21-24 iulie, se vor documenta cu privire la situația de după criza constituțională și politică din iunie 2019, transmite IPN.

Potrivit unui comunicat de presă al Parlamentului Republicii Moldova, cei doi oficiali europeni se vor informa și asupra măsurilor luate în domeniile justiției și luptei împotriva corupției, legislația și acțiunile preconizate pentru depolitizarea justiției și a instituțiilor de stat, evoluțiile privitoare la cadrul electoral.
 
În acest sens, coraportorii APCE vor avea întrevederi cu Președintele Parlamentului Zinaida Greceanîi, Președintele țării Igor Dodon și Prim-ministrul Maia Sandu.
 
„Agenda vizitei mai include întrevederi cu deputații din Comisia juridică, numiri și imunități, Comisia control al finanțelor publice, Comisia drepturile omului și relații interetnice. Coraportorii vor discuta cu reprezentanții tuturor fracțiunilor parlamentare și cu delegația parlamentară la APCE.”, se arată în comunicat.
 
Oficialii APCE vor mai avea întrevederi la Centrul Național Anticorupție, Curtea Constituțională, Comisia Electorală Centrală, Curtea de Conturi, Consiliul Superior al Magistraturii și Consiliul Superior al Procurorilor.
 
Totodată, coraportorii vor mai discuta cu viceprim-ministrul Andrei Năstase, viceprim-ministrul pentru Reintegrare, Vasili Șova, ministrul afacerilor externe și integrării europene, Nicolae Popescu, Ministrul Justiției, Olesea Stamate. Oficialii APCE se vor mai întâlni cu reprezentanții comunității diplomatice și cu organizațiile societății civile active în domeniul justiției și luptei împotriva corupției.
 
Egidijus Vareikis este deputat din Lituania, Grupul Partidului Popular European, iar Maryvonne Blondin este parlamentară din Franța, Grupul Socialiștilor, Democraților și Verzilor.
Autor: IPN
21.07.2019 Actual
405
0

Comentarii 1

  • ungureanu:

    Oficialii europeni ar trebui să se întâlnească și cu deputații din partea PDM, care au 30 de mandate și nu sunt reprezentați în guvern, nu sunt reprezentați, decât parțial în comisiile parlamentare. Trebuie ascultată și opoziția! PDM s-a aflat la guvernare, iar noua conducere are un comporatemnt total nedemocratic față de opoziție și succesele înregistrate de PDM.

    21.07.2019 12:16