Sursa imagine: reuters.com

Un sud-coreean și-a dat foc în fața ambasadei Japoniei la Seul

Un sud-coreean şi-a dat foc vineri în maşina sa în faţa ambasadei Japoniei la Seul, o tragedie ce a avut loc în plină dispută diplomatică şi comercială între cele două ţări, notează Agerpres.

Potrivit poliţiei, citată de France Presse, septuagenarul a provocat un incendiu în interiorul vehiculului său parcat în faţa ambasadei, înainte de a muri la spital.
 
Douăzeci de sticle cu gaz au fost găsite în maşina sa.
 
Presa locală a relatat că tatăl vitreg al septuagenarului a fost o victimă a muncii forţate în perioada ocupaţiei japoneze în timpul Celui de-Al Doilea Război Mondial.
 
Disputa diplomatică generată de colonizarea brutală a Coreii de către Japonia între 1910 şi 1945 a căpătat recent un caracter economic după ce Tokyo a înăsprit condiţiile de export pentru anumite materiale către Coreea de Sud.
 
Aceste restricţii se referă la produse chimice vitale pentru fabricarea de cipuri şi ecrane de smartphone-uri folosite de giganţii tehnologici sud-coreeni precum Samsung.
 
Seulul acuză Tokyo de răzbunare după o serie de decizii ale justiţiei sud-coreene prin care s-a cerut companiilor japoneze să compenseze victimele muncii forţate.
 
Tokyo invocă o "pierdere de încredere" faţă de Seul, acuzând de asemenea ţara vecină că a gestionat defectuos materialele sensibile importate din Japonia.
 
Autorităţile japoneze l-au convocat vineri pe ambasadorul Coreii de Sud în Japonia pentru a protesta împotriva refuzului Seulului de a participa la un grup de arbitraj pentru a încerca soluţionarea conflictului.
 
Casa Albastră, preşedinţia sud-coreeană, a denunţat miercuri pe Twitter atrocităţile comise de Japonia în timpul războiului, comparând soarta victimelor coreene cu cea a lui Simon Wiesenthal, supravieţuitor austriac al Holocaustului.
Autor: Agerpres
19.07.2019 Actual
525
0

Comentarii 0