Sursa imagine: moldpres.md

La Butuceni a început Festivalul de Muzică Clasică în aer liber „DescOperă”

Cea de-a IV-a ediție a Festivalului de Muzică Clasică în aer liber „DescOperă” a fost inaugurată în seara zilei de joi, 14 iunie, la Butuceni, parte a Rezervaţiei cultural-naturale „Orheiul Vechi”, informează MOLDPRES.

Spectacolul cu genericul „Rapsodii de Butuceni” a fost susținut de artiștii Orchestrei simfonice a Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici”, Capela Corală Academică „Doina” și soliștii Ruxanda Panfili (vioară), Sergiu Mușat (clarinet) și Marin Gheras (nai), sub bagheta dirijorului Friedrich Pfeiffer din Austria.
 
În cadrul concertului au fost interpretate creații de George Enescu, Alexei Stârcea, Ferenc Liszt, George Gershwin, Emmanuel Chabrier, Pablo de Sarasate, Emil Cossetto, Maurice Ravel și alți compozitori. 
 
Prezent la eveniment, secretarul de stat al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, Andrei Chistol, a afirmat că Festivalul de Muzică Clasică „DescOperă” reprezintă unul dintre cel mai importante evenimente culturale organizate în țara noastră, care se bucură de o popularitate din ce în ce mai mare. „Și în acest an am pregătit spectacole grandioase cu participarea celor mai valoroși artiști din țară și de peste hotare”, a subliniat Andrei Chstol.
 
Astăzi, în fața spectatorilor va fi prezentată opera în două acte „Elixirul Dragostei” de Gaetano Donizetti, în regia Rodicăi Picireanu, dirijor – Tiberiu Soare. În rolurile principale: soprana Valentina Naforniță, Florin Guzgă (România), Mihai Dogotari, Iurie Maimescu și Tatiana Dulghier.
 
Festivalul se va încheia duminică, 16 iunie, cu spectacolul „Perpetuum Mobile”, susținut de Orchestra simfonică a Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici”, în cadrul căruia vor răsuna mai multe piese din opera lui Johann Strauss, fragmente din operele care au răsunat în cadrul „DescOPERĂ” în anii precedenți: „Rigoletto”, „Carmen”, „Nabucco”, interpretate de soliștii Ljubica Vranes (Serbia), Ana Cernicova și Vladimir Dragoș.
 
Festivalul „DescOperă” este organizat de către Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, Teatrul Național de Operă și Balet „Maria Bieșu” și Filarmonica Națională „Serghei Lunchevici”, cu suportul partenerilor strategici: Agenția de Investiții a Republicii Moldova, USAID, Suedia Sverige și UKaid. Prima ediție a Festivalului de muzică clasică în aer liber „DescOperă” a avut loc în iunie 2016 și a fost dedicată aniversării a 25-a de la proclamarea independenţei Republicii Moldova.
Autor: Moldpres
15.06.2019 Actual
757
0

Comentarii 0