Sursa imagine: Ziarul National

ANALIZĂ // motorina din Moldova e cea mai ieftină din regiune. Vezi unde e cea mai scumpă!

 Prețurile carburanților vânduți în R. Moldova sunt cele mai mici din regiune, dacă le comparăm cu cele din Ucraina și România. Astfel, un litru de motorină cu TVA costă la benzinăriile din republică 17 lei 2 bani, iar în Ucraina prețul este cu aproape 3 lei mai mare – 19,95 lei per litru. La rândul lor, șoferii din România sunt nevoiți să scoată din buzunare 24,08 lei pentru un litru de motorină.

Analiza prețurilor medii de la benzinării din cele trei state arată că scumpirea carburanților din R. Moldova a fost, la fel, mai mică. În cazul motorinei, este vorba de 42 de bani la un litru, în timp ce în România este vorba despre 58 de bani, iar în Ucraina – 1,24 lei la un litru.

Analiza respectivă denotă că prețurile la carburanții comercializați în R. Moldova au rămas neschimbate timp de 7 luni, din iulie 2018 și până în februarie curent, când un litru de motorină cu tot cu TVA costa 16,89 lei.

În aceiași perioadă, în țările vecine carburanții au avut o dinamică diferită, dar în cele din urmă prețurile au crescut ușor. De exemplu, în martie și în aprilie motorina vândută în R. Moldova s-a ieftinit până la 16,75 lei. Prețul a ajuns chiar și 16,6 lei pentru un litru. În țările vecine, tendința a fost inversă.

Pentru comparație, în România, un litru de motorină costa în martie echivalentul a 22,19 lei moldovenești și 23,5 lei în aprilie. În Ucraina, șoferii plăteau la începutul primăverii 18,12 lei, iar în aprilie – 18,71 lei pentru un litru de motorină.

Prețurile la benzină și motorină au fost majorate semnificativ, începând cu 15 mai curent, până la 17,75 de lei pentru un litru de motorină și până la peste 20 de lei pentru benzină. Scumpirea prețurilor la produsele petroliere, operată simultan de către mai multe companii, a determinat Consiliul Concurenței să facă verificări. Totodată, mai mulți șoferi au protestat în PMAN împotriva acestor scumpiri. Ulterior, organizatorii acțiunii de proterst au depus petiții la Agenția Națională pentru Reglementări în Energetică (ANRE), la Guvern și la Consiliul Concurenței.

Autor: ziarulnational.md
22.05.2019 Actual
298
0

Comentarii 0