Sursa imagine: ipn.md

Politolog: „Ziua Europei” este promovată mai curajos decât drepturile minorităților sexuale

Evoluțiile din Moldova denotă atingerea unei minime conviețuiri între simbolismul geopolitic distinct promovat de Rusia și cel provenit din țările UE. Forțele politice exprimă mai mult curaj pentru a se angaja în promovarea narațiunii pro-europene, decât de a se solidariza împotriva discriminării grupului LGBT, scrie analistul politic Dionis Cenușa într-un articol de analiză pentru Agenția IPN.

Poziționarea tranșantă a forțelor politice față de Ziua Victoriei sau Ziua Europei contrastează cu reticența de a pleda deschis pentru toleranță și a condamna incitarea la ură, la care apelează biserica fără a fi sancționată, constată autorul.
 
Potrivit lui, cu excepția Socialiștilor care depun eforturi pentru a discredita minoritățile sexuale și a elogia biserica, celelalte forțe politice principale (PDM și componentele Blocului ACUM – PAS și Platforma DA) au complexe majore fie pentru a sprijini biserica, fie a pleda în favoarea drepturilor omului.
 
În opinia lui Dionis Cenușa, actorii europeni, precum ambasadele europene și cea americană, și doar unii reprezentanți ai societății civile, și-au demonstrat în ultimii ani solidaritatea față de cauza comunității LGBT din Moldova. Anume timiditatea liderilor politici liberali și pro-europeni încurajează discriminarea grupurilor vulnerabile, ținute la periferia societății moldovenești, argumentează politologul.
 
Promovarea Zilei Europei sau cea a valorilor liberale reprezintă o sarcină dificilă în contextul demografic și politic al țării. Dar fără insistarea pe simbolismul geopolitic european, populația rămasă acasă nu va putea judeca critic referitor la trecutul sovietic al țării, iar odată cu asta nu va putea să proiecteze un viitor european realizabil, concluzionează Dionis Cenușa.
Autor: IPN
13.05.2019 Opinii
2546
0

Comentarii 0