Sursa imagine: hotnews.md

„Revolta exponatelor”, la Bălţi

Muzeul de Istorie şi Etnografie din Bălţi consemnează jumătate de secol de activitate, prilej cu care, în după amiaza zilei de joi, a vernisat expoziţia „Slujitori ai muzei Clio” şi a organizat o festivitate în incinta instituţiei, informează Agenţia DECA-press. 

Timp de trei zile, Muzeul din Bălţi organizează un şir de activităţi, printre care un simpozion ştiinţific şi zilele „uşilor deschise” pentru vizitatori în fondul instituţiei, unde sunt păstrate exponatele. 

Directoarea instituţiei, Ludmila Dobrogeanu, spune că, în aceşti ani, Muzeul a reuşit să adune în fondurile sale peste 34 de mii de exponate. În toţi anii, Muzeul nu a avut un sediu permanent, fiind transferat în cele cinci decenii de patru ori dintr-o încăpere în alta, care nu au corespuns statutului unei asemenea instituţii. „Avem exponate foarte preţioase, dar care sunt ascunse de ochii vizitatorilor pentru, că, din lipsă de spaţiu, nu avem unde le expune”, a spus Ludmila Dobrogeanu. 

Vorbind metaforic, custodele-şef al instituţiei, Lucia Neagu, a spus că exponatele Muzeului se revoltă. „Asta pentru că nu sunt expuse, nu sunt asigurate fonduri pentru reabilitarea lor şi nu există spaţii bine amenajate pentru păstrarea lor”, a spus Lucia Neagu.

Muzeografii se plâng şi de faptul că fondurile pentru achiziţii de noi exponate sunt simbolice, iar expediţii de specialitate în regiune, din lipsă de bani, nu au mai fost organizate de ani buni. 

Muzeul din Bălţi a fost fondat la 14 octombrie 1960. În prezent, fondul Muzeului înscrie peste 34 mii de exponate, multe dintre care sunt unice ca valoare istorică. Printre acestea se numără documente semnate de Episcopul Visarion Puiu, monede din Imperiul Roman şi o spadă a unui oştean din armata lui Ştefan cel Mare.

Autor: DECA-press
Sursa: deca.md
15.10.2010 Actual
2297
0

Comentarii 0