Sursa imagine: timpul.md

Expert: Moody's a confirmat ratingul B3 cu perspectivă stabilă al Moldovei. Decizia demonstrează stabilitatea creditară a țării

Decizia vine în urma creşterii economice solide, a unei datorii guvernamentale moderate, a îmbunătăţirii capacităţii instituţionale, pe fondul dificultăţilor de guvernare şi al predictibilităţii politice reduse, a riscurilor politice moderate şi a diminuării riscurilor din sectorul bancar.

Potrivit Moldpres, Moody's apreciază că ratingul pe termen lung pentru obligaţiunile guvernamentale şi depozitele în valută rămâne neschimbat, la "B2" şi, respectiv, "Caa1", în timp ce calificativul pentru obligaţiunile guvernamentale şi depozitele în monedă locală se menţine la "B2".

Presiunile pozitive asupra ratingului ar putea apărea în urma continuării reformelor din sectorul financiar, deopotrivă cu întărirea profilului de guvernare al ţării. Rezolvarea impedimentelor structurale - cum ar fi mediul economic slab şi lipsa forţei de muncă - ar putea duce la o îmbunătăţire a calificativului Republicii Moldova.

Directorul Economiei de Piață, Roman Chircă, a explicat că decizia Moody's confirmă stabilitatea creditară a Republicii Moldova și este un semnal bun pentru investitori.

”Republica Moldova este una dintre puținele țări din regiune cu rating pe termen lung B3, cu perspectivă stabilă. Este un indiciu pentru investitori că în țară sunt condiții stabile pentru dezvoltarea afacerilor, fără riscuri majore”, a spus expertul.

Actuala decizia a Moody's vine după îmbunătățirea, la 13 ianuarie 2017, a perspectivei ratingului B3 de țară al Republicii Moldova de la negativă la stabilă. Agenția menționa atunci că a revizuit ratingul ca urmare a ”reducerii riscurilor de finanțare guvernamentală” după semnarea Acordului cu FMI, ”care a declanșat finanțarea multilaterală și bilaterală suplimentară”, precum și ”adoptării noului cadru de reglementare bancară menită să consolideze guvernanța sistemului bancar”.

Autor: timpul.md
05.11.2018 Actual
254
0

Comentarii 2

  • timofei:

    rezultat a politicilor corecte de securizare a sistemului financiar bancar si dezvoltarea economiei tarii coordonata de guvernare cu FMI si Banca Mondiala

    05.11.2018 14:22
  • realist:

    B3 nu e rau pentru o tara ca a noastra, din care nu demult s-a furat un miliard

    05.11.2018 16:26