Sursa imagine: moldpres.md

La Tiraspol a fost deschis un Centru de instruiri medicale

Primul Centru de instruiri medicale a fost deschis vineri în incinta Centrului Mamei și Copilului din Tiraspol, datorită sprijinului financiar al Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare. Structura va veni în ajutorul medicilor pediatri și obstetricieni din stânga Nistrului care  își vor perfecționa abilităţile profesionale prin exerciții de simulări pe manechine medicale.

Medicii își vor perfecționa tehnicile de monitorizare a copilului în timpul travaliului, de naștere asistată, resuscitare a nou-născuților, stabilizare a stării acestora pentru transportarea sigură și alte situații. Instruirile prevăd, de asemenea, coerența acțiunilor echipei de medici și crearea unui algoritm de acordare a ajutorului medical. O atenție deosebită se acordă și tehnicilor de pregătire psiho-emoțională a femeilor înainte de naștere.
 
„Cursurile de instruire care se vor desfășura la acest centru vor permite medicilor, în special, pediatrilor și ginecologilor obstetricieni, să dobândească noi cunoștințe și să-și îmbunătățească în mod constant abilitățile profesionale, astfel încât serviciile medicale pe care le oferă să respecte standardele internaționale", a subliniat Dafina Gercheva, coordonator rezident ONU și reprezentant permanent al Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) în Republica Moldova.
 
„Împreună cu partenerii noștri am renovat și am furnizat echipament în maternitățile din stânga Nistrului.  Astăzi, odată cu lansarea acestui centru, lansăm un curs de formare pentru o echipă de medici locali, care vor instrui, la rândul lor, specialiștii din toate maternitățile din stânga Nistrului”, a adăugat Caroline Tissot, directorul Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare.
 
La rândul său, Natalia Slepuha, medic-șef al Centrului Mamei și Copilului din Tiraspol, a menţionat că, în condiţiile când medicina se dezvoltă continuu, „doctorii trebuie să-și mențină și să își îmbunătățească în permanență abilitățile profesionale ca să reducă la minim numărul situațiilor de risc pentru mame și făt".
 
Centrul de la Tiraspol a fost deschis ca urmare a implementării Programului „Susținerea măsurilor de promovare a încrederii”, finanțat de Uniunea Europeană și realizat de PNUD.  Cu sprijinul financiar al Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare, al Organizației Națiunilor Unite și al Uniunii Europene, în stânga Nistrului a fost efectuată regionalizarea asistenței perinatale. Din anul 2013, lucrătorii medicali au fost instruiți, iar maternitățile din Tiraspol, Bender, Râbnița, Slobozia și Grigoriopol au fost renovate și dotate cu echipament. Elveția este în prezent unul dintre cei mai mari donatori în sectorul sănătății din R. Moldova.
Autor: Moldpres
Sursa: moldpres.md
05.11.2018 Actual
400
0

Comentarii 0