Sursa imagine: moldpres.md

Următoarele zile vor fi relativ răcoroase și uscate

Începutul lunii noiembrie este determinat de temperaturi moderat de reci şi vreme uscată, transmite Moldpres cu referire la Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS).

Potrivit meteorologilor, în următoarele zile, pe întreg teritoriul ţării, se prevăd valori termice încadrate între 12-17 grade, ziua, şi 4-9 grade Celsius, noaptea. În a doua jumătate a săptămânii viitoare vremea se va răci puţin.
 
În perioada de referinţă, nu se aşteaptă precipitaţii, iar în mare parte a zilei se prognozează cer variabil, deseori cu soare în orele amiezii.
 
Luna noiembrie este ultima lună din an, când în toată ţara, în medie pentru şirul multianual de observaţii, se înregistrează temperatură medie lunară pozitivă a aerului – aceasta constituie de la +2ºC, la nord, până la +5ºC, în sud. Cea mai rece lună noiembrie din toată perioada de măsurători instrumentale pe cea mai mare parte a teritoriului s-a înregistrat în anul 1993, când temperatura medie lunară a aerului a variat între -1,8ºC (Comrat, Cahul) şi -3,3ºC (Briceni). Cea mai caldă lună noiembrie a fost în anul 2010, când temperatura medie lunară a aerului a oscilat în teritoriu între +8,2ºС (Briceni) şi +11,1ºС (Cahul).
 
Potrivit meteorologiei populare, dacă plouă la începutul lui noiembrie, săptămâna Crăciunului va fi geroasă. De asemenea, prezenţa unui număr mare de gâşte sălbatice vesteşte o iarnă grea.
 
În săptămâna ce urmează, creştinii ortodocşi de stil vechi îl vor sărbători pe Sfântul Mare Mucenic Dumitru (8 noiembrie). Se consideră că în această zi anul este împărţit în două anotimpuri: vară şi iarnă. Dacă Sfântul Gheorghe "încuie" iarna şi înfrunzeşte întreaga natură, Sfântul Dumitru desfrunzeşte codrul şi usucă toate plantele. Există credinţa că, în ziua Sf. Dumitru, căldura intră în pământ şi gerul începe să-şi arate colţii.
Autor: Moldpres
02.11.2018 Actual
395
0

Comentarii 0