Sursa imagine: fb.com/dodon.igor

Dodon: Moldova trebuie să promoveze „o politică externă armonioasă și echilibrată”

Preşedintele Igor Dodon susţine că Moldova trebuie să promoveze „o politică externă armonioasă şi echilibrată”. Despre aceasta el a declarat joi, în cadrul unui discurs în fața studenților și a profesorilor de la Universitatea de Stat din Moscova “M.V. Lomonosov”.

El a dat asigurări că Moldova este gata să se implice activ în procesul de discutare a chestiunilor problematice actuale în tot așa-numitul „arc de criză”. Președintele a subliniat interesul republicii în construirea unei „politici externe armonioase și echilibrate”.
 
„Promovarea unei asemenea politici presupune, în primul rând, că țara noastră nu trebuie să se implice în confruntarea dintre Est şi Vest. În acest context, intenționăm să ne consolidăm statutul de neutralitate permanentă, proclamat de Constituția Republicii Moldova, și să obţinem recunoașterea acestuia la nivel internațional, urmând exemplul unor țări precum Elveția, Austria, Finlanda, Laos, Cambodgia, Irlanda, Malta, Turkmenistan și altele”, a spus Dodon.
 
În opinia sa, „statutul neutralității permanente este un factor important pentru soluționarea pașnică a conflictului transnistrean existent pe teritoriul Republicii Moldova”.
 
„În cadrul negocierilor, care durează de peste 25 de ani cu întreruperi, încercăm să soluţionăm acest conflict prin stabilirea unui statut pentru Transnistria, care să garanteze pe deplin respectarea drepturilor omului și să ofere populaţiei drepturi, libertăți politice, economice și sociale. În același timp, reglementarea situației conflictuale ar trebui să se bazeze pe principiul păstrării suveranității și integrității teritoriale a Republicii Moldova în cadrul frontierelor sale recunoscute internațional”, a spus Dodon.
Autor: Infotag
02.11.2018 Actual
413
0

Comentarii 0