Sursa imagine: ipn.md

Premiera spectacolului „Primo” a avut loc pe scena Teatrului „Mihai Eminescu”

Premiera spectacolului „Primo”, cu Jacob Olesen în rolul central, în regia lui Giovanni Calo, inspirat din cartea „Mai este oare acesta un om” de Primo Levi, a avut loc miercuri, 31 octombrie, pe scena Teatrului Național „Mihai Eminescu”. Ambasadoarea Italiei în Republica Moldova Valeria Biagiotti, a spus în debutul evenimentului că opera autobiografică a lui Primo Levi, martor al Auschwitz-ului, vine să contribuie la păstrarea memoriei victimelor Holocaustului, transmite IPN.

„Prin opera „Mai este oare acesta un om”, autorul a vrut să ne ofere o mărturie lucidă despre experiența sa în calitate de deținut la Auschwitz. Este o mărturie pe care am vrut să o prezentăm inclusiv în contextul președinției Italiei în cadrul OSCE, precum și în calitate de membru al Alianței Internaționale pentru Memoria Holocaustului, dar și pentru a evidenția eforturile depuse de Moldova în ultimii ani pentru a spori gradul de conștientizare a acestei file dureroase de istorie”, a remarcat ambasadoarea.
 
Prezent la eveniment, Andrei Chistol, secretar de stat la Ministerul Educației Culturii și Cercetării, a remarcat că evenimentul este important pentru societatea Moldovei pentru că Holocaustul a atins și populația de aici. „Este important prin acțiunile culturale să conștientizăm consecințele Holocaustului. Trebuie să ne reamintim povara pe care o are viața în acest mesaj. Prin acțiuni educative putem evita ca astfel de orori să mai aibă loc”, a spus Andrei Chistol.
 
Spectacolul a fost tradus, prin subtitrări, în trei limbi: română, rusă și engleză. Spectacolul este produs în colaborare cu Teatrul din Roma și a mai fost prezentat deja în Italia, Polonia, Austria, România, Albania, Republica Cehă, Slovacia, Rusia și Germania.
 
Evenimentul este organizat de Ambasada Italiei la Chișinău și Biroul de Cooperare al Elveției și are loc în contextul celei de-a XVIII-a ediții a Săptămânii Limbii Italiene în lume.
Autor: IPN
01.11.2018 Actual
445
0

Comentarii 0