Sursa imagine: glsa.ro

Curtea Constituțională a declarat neconstituțională o prevedere din Codul de procedură penală ce încalcă prezumția de nevinovăție

Curtea Constituțională (CC) a declarat neconstituțională o prevedere din Codul de procedură penală ce încalcă prezumţia de nevinovăţie. Această hotărâre a fost luată de CC în ajun, după ce a examinat patru sesizări privind excepţia de neconstituţionalitate a unor prevederi, depuse de judecătorii de la Judecătoria Chişinău şi Curtea de Apel, precum şi de deputaţii Partidului Liberal.
 
Curtea a constatat că arestarea preventivă care are ca motiv faptul că persoana nu și-a recunoscut vina în privința comiterii infracțiunii imputate aduce atingere de o manieră disproporționată drepturilor de a tăcea și de a nu contribui la propria incriminare. Astfel, orice privare de libertate trebuie să fie legală.
 
„Cerința legalității nu este îndeplinită prin simpla respectare a dreptului intern relevant; trebuie ca dreptul intern să se conformeze el însuşi Constituției și Convenţiei Europene, inclusiv principiilor generale enunţate sau presupuse de acestea. Curtea a constatat că arestarea preventivă care are ca fundament faptul că persoana nu și-a recunoscut vina nu se încadrează în niciun motiv de privațiune de libertate conform literelor (a)-(f) ale articolului 5 § 1 din Convenția Europeană”, se menţionează în hotărâre.
 
Potrivit Curţii, prevederile contestate constrâng persoana să-și recunoască vina în privința comiterii faptei imputate pentru a nu-i fi aplicată măsura preventivă a arestului, fapt care încalcă dreptul la liberate și siguranță.
 
Curtea a stabilit că această hotărâre produce efecte juridice începând cu data de 17 august 2018. Ea a stabilit că persoanele în privința cărora a fost dispusă măsura preventivă a arestului în baza textului declarat neconstituțional trebuie puse în liberate în cel mai scurt termen de la pronunțarea acestei hotărâri.
Autor: Infotag
31.10.2018 Actual
483
0

Comentarii 0