Sursa imagine: moldpres.md

A demarat primul maraton al automobilelor eco din R. Moldova

Prima expediție a automobilelor prietenoase mediului a demarat ieri în Republica Moldova. Timp de cinci zile, nouă automobile electrice, plug-in și hibrid cu alimentare electrică se vor deplasa în diferite localităţi din ţară pentru a promova inovația în transportul auto și a demonstra performanța automobilelor cu zero emisii.

„Mobilitatea eco poate fi o realitate pentru R. Moldova. Promovăm transportul prietenos mediului pentru a reduce nivelul de poluare a aerului. 14% din volumul total de emisii de gaze cu efect de seră în țara noastră revin sectorului transporturilor”, a afirmat  Alexandru Rotaru, manager de proiect la Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD Moldova), organizație parteneră a maratonului automobilelor electrice.
 
Cortegiul mașinilor va traversa orașele Orhei, Soroca, Drochia, Bălţi şi Ungheni. Automobilele electrice, plug-in și hibrid cu alimentare electrică vor fi încărcate la hotelurile şi restaurantele unde se face popas. Automobilele participante la expediție vor reveni în Chișinău sâmbătă, 3 noiembrie, în Piața Marii Adunări Naționale. În această zi participanții la expediție vor împărtăși oamenilor impresiile și experiența de a conduce automobile electrice.
 
„O tranziţie în masă a automobiliştilor din R. Moldova la sisteme de propulsie eco părea o utopie cu doar 1-2 ani în urmă, în timp ce astăzi este un trend în plină ascensiune. Iar acest trend are toate şansele să migreze şi mai mult din zona hibridelor clasice în cea a hibridelor cu încărcare de la priză şi a maşinilor 100% electrice, odată cu aşteptata dezvoltare a infrastructurii de staţii electrice, preconizată pentru 2019. Toate aceste premise ne-au motivat să concepem împreună cu partenerii noştri această expediţie inedită, demonstrând pe viu oamenilor cum se poate convieţui cu aceste propulsii inovatoare”, a specificat Ilie Toma, organizator şi participant la expediţie.
 
În prezent, în Republica Moldova sunt înregistrate 54 de automobile totalmente electrice şi 5 staţii de încărcare, toate amplasate la  Chişinău. În 2019, 14 noi staţii de încărcare a automobilelor electrice vor fi instalate pe principalele trasee urbane din R. Moldova. Achiziţia va fi realizată datorită unui parteneriat dintre Fondul pentru Eficienţă Energetică şi PNUD Moldova, în cadrul Proiectului „Orașe Verzi Durabile”.
 
Proiectul „Oraşe Verzi Durabile”, cu o durată de cinci ani (2018-2022), are un buget de 2,72 milioane de dolari, dintre care 2,64 mln de dolari sunt acordaţi de Facilitatea Globală de Mediu şi 80.000 – de PNUD.
Autor: Moldpres
31.10.2018 Actual
395
0

Comentarii 0