Sursa imagine: army.md

Experți americani, britanici și români, la Ministerul Apărării

O echipă de experţi americani, britanici şi români responsabili de implementarea pachetului Iniţiativei de Consolidare a Capacităţilor de Apărare (DCBI), efectuează în perioada 29-31 octombrie curent, o vizită de lucru la Ministerului Apărării.

Potrivit şefului Direcţiei transformare, Aurel Fondos, la Chişinău, experţii vor avea întrevederi cu şefi ai subdiviziunilor şi instituţiilor subordonate Ministerului Apărării şi Marelui Stat Major al Armatei Naţionale, în cadrul cărora vor analiza propuneri de eficientizare a procesului de elaborare a Planului privind construcţia şi dezvoltarea Armatei Naţionale pe termen lung. Activitatea se desfăşoară în contextul implementării reformei de transformare a instituţiei de apărare prevăzută în documentele strategice — Strategia naţională de apărare, Strategia militară, Programul „Armata Profesionistă 2018-2021”, precum şi Faza a II-a a DCBI.
 
Aurel Fondos a specificat că discuţiile se vor axa în special pe subiecte ce vizează activitatea Direcţiei transformare şi Grupului de lucru instituit în contextul elaborării proiectului Planului menţionat. În acest sens, vor fi abordate deciziile conducerii Ministerului Apărării privind iniţierea procesului de transformare militară, principiile generale de transformare militară, cu accent pe transformarea structurii de forţe, etapele şi finalitatea procesului de transformare, precum şi direcţiile principale de realizare a Planului.
 
Grupul de experţi străini se va întâlni, de asemenea, cu ataşaţii militari din ţările NATO acreditaţi în Republica Moldova.
 
De menţionat că în luna iunie 2015, Republica Moldova a fost acceptată de către Alianţa Nord-Atlantică ca parte a DCBI, Ministerul Apărării fiind desemnat în calitate de instituţie responsabilă pentru implementarea acesteia. DCBI are drept scop consolidarea capacităţii de apărare a Republicii Moldova şi presupune un pachet de asistenţă divizat în două faze. În cadrul primei faze, Ministerul Apărării a conlucrat cu experţii internaţionali pentru acordarea sprijinului şi consultanţei în elaborarea documentelor de politici. Cea de-a doua fază presupune alocarea asistenţei, inclusiv prin stabilirea unor fonduri de încredere pentru Republica Moldova, care vor contribui substanţial la dezvoltarea sistemului naţional de apărare.
Autor: HotNews
29.10.2018 Actual
558
0

Comentarii 0