Sursa imagine: moldpres.md

Ziua Națională de creare a spațiilor verzi, marcată în R. Moldova

Mai multe organizaţii publice şi agenţi economici au participat astăzi la Ziua Naţională de creare a spațiilor verzi „Un arbore pentru dăinuirea noastră”. Pentru eveniment, Agenţia "Moldsilva" a pregătit peste 140 de mii de puieţi de diferite specii.

Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului (MADRM), instituţia care a organizat campania, a plantat copaci în ocolul silvic din satul Ivancea, raionul Orhei. “Am avut parte de timp frumos astăzi, fapt ce confirmă că inițiativele nobile sunt susținute inclusiv de natură! Țin să mulțumesc echipei ministerului, precum și colegilor din instituțiile subordonate pentru ziua de weekend investită în viitor”, a menţionat ministrul de resort, Nicolai Ciubuc.
 
Campania de înverzire este lansată pe 27 octombrie, însă se va desfăşura până la finele lunii noiembrie. În această perioadă urmează să fie sădiţi aproximativ trei milioane de arbori şi arbuşti. „În scopul asigurării unei desfăşurări eficiente a evenimentului, Guvernul a aprobat un Plan de acţiuni privind lucrările de creare a spațiilor verzi. Conform acestuia, în toamna curentă este preconizată crearea de culturi silvice în fondul forestier naţional pe o suprafață de aproximativ 531 hectare. Totodată, urmează să fie efectuate lucrări de ajutorare a regenerării naturale în fondul silvic pe o suprafaţă de 800 de hectare. De asemenea, este planificată efectuarea lucrărilor de completare a culturilor silvice, create în anii precedenți, pe o suprafaţa de 2560 ha, prin plantarea a circa şapte milioane de puieţi”, a precizat anterior Valentina Ţapiş, secretar de stat la MADRM.
 
Potrivit directorului Agenţiei "Moldsilva", Ion Haralampov, cele 34 de pepiniere ale întreprinderilor silvice din ţară dispun în total de circa 16 milioane de puieţi. „Mai mult de 140 de mii de puieţi au fost solicitaţi de organele administraţiei publice locale, care vor fi finanţaţi din Fondul Ecologic de Stat, însă dispunem de material săditor de calitate pentru toţi doritorii şi pentru fiecare tip de teren”, a menţionat Haralampov.
 
Ziua Naţională de creare a spațiilor verzi „Un arbore pentru dăinuirea noastră” a fost instituită prin decret prezidenţial în anul 1995 şi se desfășoară în ultima sâmbătă a lunii octombrie.
Autor: Moldpres
27.10.2018 Actual
663
0

Comentarii 0