Sursa imagine: suntparinte.md

Casa Limbii Române a instruit mii de vorbitori, în cei peste 20 de ani de activitate

Învaţă limba română ca să o poată vorbi fluent şi corect. Vorbim despre cei care vin la cursuri la Casa Limbii Române. Ei sunt ghidaţi de profesori şi astfel, au posibilitatea să însuşească la perfecţie româna.

Lidia Savina este vorbitoare de limba rusă, însă acum un an a decis să studieze română. Femeia spune că deşi iniţial nu i-a fost uşor, acum se bucură că poate comunica mai liber cu cei din jur. 
 
„Gramatica este uşoară, dar lexicul meu deocamdată nu este prea mare. Când cineva mă întreabă despre ceva şi lexicul meu nu-mi permite să înţeleg, nu pot înţelege”, spune locuitoarea Chișinăului, Lidia Savina.
 
De trei ori pe săptămână şi alţi participanţi la curs vin să-şi îmbunătăţească cunoştinţele.
 
„Când i-am auzit pe colegii mei prima dată, cum vorbesc bine şi am înţeles că nu ştiu nimic. Eu cred că fac greşeli grosolane şi nu vreau să vorbesc aşa. Şi cred că până în vară voi putea să vorbesc mai bine”, a menționat locuitoarea Chișinăului, Natalia Colomiț.
 
Cursurile de limba română sunt un amestec de gramatică, exerciţii şi conversaţii. Participanţii au şi teme pentru acasă.
 
„Ei nu vin de la zero. Ei vin cu anumite cuvinte. Pe lângă cuvintele care trebuie să le cunoască, trebuie să învăţăm structuri: Îmi place aici. Vă mulţumesc pentru cursurile foarte interesante. În felul acesta dezlegăm limba”, spune profesorul de limbă română, Alexei Axan.
După ce încheie programul, cursanţii primesc diplome.
 
„În medie la Casa Limbii Române funcţionează 10 grupe. Aceste grupe sunt finanţate din bugetul municipal. În mare parte sunt reprezentanţi ai minorităţilor naţionale. Sigur că avem şi greci, polonezi, mai puţin străini, dar avem şi azeri, nemţi, turci”, afirmă coordonatorul cursurilor, Rodica Cerga-Pâslari.
 
În cei 21 de ani de activitate,  Casa Limbii Române a instruit mii de vorbitori. Anual instituţia este absolvită de aproximativ 350 de persoane.
Autor: trm.md
27.10.2018 Actual
587
0

Comentarii 0