Sursa imagine: timponline.ro

Agenţii economici care exportă în Rusia, obligaţi să testeze la laborator loturile de prune

Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor (ANSA)obligă agenţii economici care exportă prune în Federaţia Rusă să supună testului de laborator fiecare lot de produse care urmează a fi exportat. Totodată, ANSA informează că exportul acestor produse nu se mai face în baza certificatului eliberat de către ANSA.

Directorul Agenției, Gheorghe Gaberi, a spus că recent într-un lot de nectarine, exportat în Federația Rusă de un agent economic din Ştefan Vodă, a fost găsit organismul Monilinia fructicola, care în Rusia este considerat obiect de carantină. Astfel, agentului economic i-a fost interzis să mai exporte nectarine în Federația Rusă, la solicitarea Serviciului Federal de Supraveghere Veterinară și Fitosanitară.
 
Totodată, spune directorul ANSA, partea moldovenească a fost obligată să înăsprească controlul fitosanitar al culturilor sâmburoase. Astfel, a fost emis ordinul prin care agenții economici sunt obligați să supună controlului de laborator loturile de prune pe care le exportă în Federația Rusă. „Nu ne dorim ca să ne trezim cu un embargou la aceste fructe, dacă nu vom întreprinde măsurile de rigoare”, a declarat Gheorghe Gaberi.
 
Potrivit directorului ANSA, agentul economic din Ștefan Vodă a exportat nectarine în baza certificatului de la ANSA, însă este imposibil ca inspectorii Agenției să constate prezența unei boli microscopice. Acest lucru se face doar în condiții de laborator și atât timp cât nu a existat obligațiunea oficială ca fiecare lot să fie supus testului de laborator, s-a întâmplat ceea ce  s-a întâmplat.
 
„Am emis ordinul și am obligat ca fiecare deținător de loturi de produse care pot fi afectate cu această maladie să le supună testului de laborator și la momentul elaborării certificatului fitosanitar va fi obligatoriu să se anexeze testul dintr-un laborator acreditat”, a menţionat Gheorghe Gaberi.
 
Ținând cont de durata analizei (până la 14 zile), ANSA solicită producătorilor și exportatorilor de fructe sâmburoase (prune) să se adreseze inspectorilor fitosanitari din cadrul subdiviziunilor teritoriale ale Agenției pentru prelevarea și expedierea la laborator a mostrelor de fructe. Totodată, ANSA atenționează și despre cazurile de depistare în fructe a moliei orientale a fructelor (Grapholita molesta (Busck), care, la fel prezintă risc fitosanitar pentru Federația Rusă. În cazul nerespectării cerințelor fitosanitare la exportul produselor vegetale, partea rusă poate aplica măsuri de sistare a exportului.
Autor: IPN
26.10.2018 Actual
577
0

Comentarii 0