Sursa imagine: moldpres.md

Rosselhoznadzor ar putea sista importul de fructe din R. Moldova

Serviciul federal rus de supraveghere veterinară și fitosanitară Rosselhoznadzor a expediat o scrisoare Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) în care „își exprimă îngrijorarea” în legătură cu livrările din Republica Moldova a fructelor infectate cu „putregaiul brun monilioz al fructelor”. Astfel, producătorul care a exportat lotul de prune care ar fi fost infectat cu acest organism a fost exclus din lista întreprinderilor, care livrează produse vegetale pe piața rusă.

În cazul nerespectării cerințelor fitosanitare la exportul produselor vegetale, partea rusă poate aplica măsuri de sistare a exportului, atenționează ANSA.
 
ANSA anunță producătorii și exportatorii producției vegetale în Federația Rusă că la exportul pe piața rusă a loturilor cu prune, certificatele fitosanitare se vor elibera numai în baza rezultatelor expertizei de laborator privind putregaiul brun monilioz. Și asta pentru a nu admite încălcarea cerințelor fitosanitare ale țărilor-membre ale Comisiei Eurasiatice, precum și ținând cont de biologia de dezvoltare a putregaiului brun monilioz al fructelor sâmburoase. 
 
Analiza durează până la 14 zile, de aceea ANSA solicită producătorilor și exportatorilor de fructe sâmburoase (prune) să se adreseze inspectorilor fitosanitari din cadrul subdiviziunilor teritoriale ale Agenției pentru prelevarea și expedierea la laborator a mostrelor de fructe.
 
Totodată, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor atenționează și despre cazurile de depistare în fructe a moliei orientale a fructelor (Grapholita molesta Busck), care, la fel prezintă risc fitosanitar pentru Federația Rusă.
 
ANSA anunța la mijlocul lunii septembrie 2018 că dispune de solicitări pentru exportul în Federația Rusă a fructelor și legumelor de la 248 de întreprinderi agricole, însă din anul 2015 și până în prezent doar 54 din acestea au obținut autorizația Rosselhoznadzor. 
 
În anul 2017, peste 90 la sută din fructele din Republica Moldova au ajuns pe piața rusească. Serviciul Federal pentru Supravegherea Veterinară şi Fitosanitară a Rusiei a interzis în anul 2017 mai multe loturi de prune și mere. În toate cazurile de interdicție, Rosselhoznadzor a anunțat că a fost depistată molia orientală „Grapholitha molesta Busck”. 
Autor: Moldpres
25.10.2018 Actual
598
0

Comentarii 0