Sursa imagine: timpul.md

La Chișinău au fost comemorați eroii Revoluției Ungare

62 de ani de la Revoluţia Ungară împotriva dictaturii comuniste şi ocupaţiei sovietice. Aproape trei săptămâni a durat rezistenţa poporului maghiar în faţa armatei roşii. Mii de oameni au murit, iar sute de mii au emigrat în căutarea unei vieţi mai bune. Ambasada Ungariei în Republica Moldova a organizat o recepţie pentru a comemora victimele din 1956.

„Mesajul acestei Revoluţii a trecut hotarele Ungariei şi a ajuns în toate colţurile lumii. Esenţa a fost lupta pentru libertate. Oamenii trăiau greu, după al Doilea Război Mondial, când eram sub ocupaţie străină. Totuşi speranţa nu murise. Poporul a luat armele în mâini, din păcate, nu au putut să reziste mult în faţa armatei sovietice”, a declarat ambasadorul Ungariei în Republica Moldova, Sandor Szabo.
 
„Suntem prezenţi aici în semn de solidaritate pentru poporul maghiar. Avem strânsa legătură cu acest popor care din donaţiile şi din impozitele dumnealor aduc beneficii Republicii Moldova şi îndeosebi poporului nostru moldav”, a spus primarul satului Calfa, Anenii Noi, Ludmila Ceaglic.
 
„Trebuie să menţinem vie amintirea străbunilor noştri care s-au jertfit pentru libertate, deci dacă tinerii noştri ştiu ce au făcut străbunii lor şi chiar că şi-au jertfit viaţa, pentru care ei nu ştiu dacă ar fi gata.  Atunci poate că libertinismul nu devine libertism ci rămâne o abnegaţie pentru libertate în hotare normale”, a menționat lectorul universitar, Laura Sajter.
 
„Omul are în sine puterea de a respinge răul, iar în perioada respectivă, răul, ştim cu toţii, era acea forţă distrugătoare a comunismului, biserica este aproape întotdeauna de om”, a spus episcopul romano-catolic, Anatol Coșa.
 
În 23 octombrie 1956, studenţii maghiari declanşau o manifestaţie paşnică împotriva guvernului comunist din Ungaria. Demonstraţia avea să se transforme într-o confruntare violentă cu trupele sovietice. Pierderile de vieţi s-au estimat la peste 2.500 maghiari şi 700 de soldaţi sovietici. Alţi 200 000 de oameni au părăsit ţara şi au emigrat în occident.
Autor: trm.md
24.10.2018 Actual
853
0

Comentarii 0