Sursa imagine: parlament.md

Schimb de bune practici de colaborare a societății civile cu Parlamentul Republicii Moldova

Reprezentanții societății civile au făcut schimb de bune practici de colaborare cu Parlamentul Republicii Moldova și implicare în procesul decizional la o întrunire organizată pe platformă parlamentară.

La eveniment au participat deputați, funcționari și reprezentanți ai organizațiilor naționale și locale ale societății civile din mai multe raioane ale țării, inclusiv din Orhei, Edineț, Comrat și Leova.

”Cooperarea cu societatea civilă fortifică procesul de comunicare și asigură transparența procesului legislativ. În context, comisiile parlamentare duc evidența registrelor privind contribuția societății civile și activitățile realizate în comun, valorificând propunerile venite din partea acestora”, a declarat Valentina Buliga, președinta Comisiei protecție socială, sănătate și familie.

Vicepreședintele Comisiei juridice, numiri și imunități, deputatul Anatolie Zagorodnîi s-a referit la colaborarea în cadrul procesului de adoptare a actelor legislative de modificare a sistemului electoral, a conceptului de reformare a Procuraturii, sistemului judecătoresc etc.

Deputatul Corneliu Mihalache, membru în Comisia cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media, a vorbit despre activitățile comune ale Grupului de lucru pentru îmbunătățirea legislației mass-media. ”A fost o activitate în care vocea societății civile nu doar a fost auzită, ci chiar a fost determinantă în elaborarea legislației în domeniu”, a subliniat Corneliu Mihalache.

Președintele Consiliului Național al ONG-urilor din Moldova, directorul executiv al Centrului CONTACT, Serghei Neicovcen s-a referit la procesul de elaborare și adoptare a Strategiei de dezvoltare a societăţii civile pentru perioada 2018-2020, în care a fost implicat activ. Totodată, el a apreciat pagina web a Parlamentului și a opinat că a devenit mai prietenoasă, mai accesibilă și mai ușor de consultat.

Reprezentanta Centrului ”Parteneriat pentru dezvoltare”, Alina Andronache a împărtășit din experiența de lobby și advocacy în promovarea proiectelor și acțiunilor din domeniul egalității de șanse.

Directorul executiv al Asociației pentru Dezvoltare și Cooperare, Dumitru Țîra a declarat că Parlamentul trebuie să solicite implicarea societății civile în procesul de elaborare a politicilor publice. Potrivit lui, aceasta ar contribui la dezvoltarea și evaluarea anumitor domenii de activitate. Totodată, el a propus ca, în procesul legislativ de elaborare și consultare a inițiativelor deputaților, să fie implicate și autoritățile publice competente.

La rândul lor, reprezentanții organizațiilor neguvernamentale locale s-au interesat cum se pot implica mai mult în procesul decizional și au menționat experiența pe care o au.

La finele discuțiilor, Valentina Buliga a spus că propunerile și sugestiile înaintate de reprezentanții societății civile vor fi incluse într-un proces-verbal, care va fi înaintat Președintelui Parlamentului pentru ca acestea să se regăsească în politicile publice din domeniu.

Autor: parlament.md
24.10.2018 Actual
354
0

Comentarii 0