Sursa imagine: clickpentrufemei.ro

Cei mai scumpi ardei iuți din lume se cultivă în România. Un kilogram costă și 25.000 de dolari

Nu ar trebui să judeci niciodată un ardei după mărime, mai ales atunci când vine vorba despre preț. Ardeiul Aji Charapita este cât un bob de mazăre, însă  nu îți arde doar limba, ci și portofelul, pentru că un kilogram costă între 11.000 şi 25.000 de dolari.

Adrian Orza, actual consilier local independent din Timişoara, este un mare pasionat de agricultura bio și a reuşit să obţină primele răsaduri de ardei iuţi din soiul Aji Charapita.

„Pare neversomil prețul, dar și ardeii sunt foarte mici, iar pentru un kilogram de pudră e nevoie de foarte mulți. Eu am primit semințele din America, de la o prietenă, au germinat foarte puține, a fost dificil să cresc acești ardei: nu se adaptează la clima de la noi, au nevoie de condiții speciale”, a declarat spune Adrian Orza, potrivit evz.ro .

Ardeii provin din Peru, iar de abia de câţiva ani au început să fie cultivaţi şi în Europa, însă cu mare dificultate, pentru că se adaptează foarte greu la alte condiţii climaterice.


Folosiți în stare proaspătă, acești mici ardei au o aromă fructată, dând preparatelor un gust tropical. Cel mai adesea sunt folosiți sub formă de pudră.

Deși sunt încă necunoscuți în majoritatea țărilor occidentale, ardeii Aji Charapita sunt intens folosiți în restaurantele de cinci stele. Nu doar că este cel mai scump ardei din lume, ci se găsește și pe lista celor mai prețioase condimente, alături de șofran și vanilie.

În ceea ce privește iuțeala, acesta este asemănat cu ardeiul cayenne și este de patru ori mai puternic decât jalapeno.

Autor: clickpentrufemei.ro
22.10.2018 Caleidoscop
736
0

Comentarii 0